Charita oslaví svůj den v centru Brna. Poděkuje za přízeň a představí své služby

Do brněnských ulic v září vyrazí zaměstnanci Diecézní charity Brno. U příležitosti Dne Charity 25.9.2018 představí jednotlivé služby a rozdají drobné dárky. Za celoroční přízeň a podporu takto Charita poděkuje všem zájemcům o charitní dílo, dobrovolníkům i dárcům.

Soutěž: Co pro mne znamená DOBROVOLNICTVÍ?

Setkali jste se již s dobrovolnictvím? Jste nebo jste byl dobrovolníkem nebo Vám byla či je poskytována pomoc dobrovolníka? Jakou zkušenost jste získali? Co Vám dobrovolnictví přineslo? Podělte se o své zážitky, napište, nakreslete nebo zachyťte na fotografii pěkné okamžiky z dobro-působení. Zapojte se do naší soutěže! Těšíme se na Vaše příspěvky. Plakátek

Rozhovor s paní Sedlákovou

Vnáší světlo do těžkých chvil a pomáhá rodinám být se svými blízkými i na sklonku jejich života. Domácí hospic sv. Lucie pomáhá nevyléčitelně nemocným pacientům v domácím prostředí a podporuje rodiny v každodenní péči o umírající až do posledních chvil. Paliativní péči a podporu, kterou domácí hospicová péče pacientům nabízí, popisuje vrchní sestra Jitka Sedláková.

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

Nejhezčí dárek pro děti z Domova sv. Markéty – tábor zdarma

Stejně jako loni, i letos organizace Stáj Karolína umožnila dětem z azylového domu strávit zdarma týden na táboře s koňmi ve Zbraslavi.

Modrobílé deštníky visí nad hlavami Brňanů. Pomohou lidem s autismem a mentálním postižením

Chrání v horkých dnech před slunečním žárem, jsou krásné a ještě pomáhají. Více než dvě stovky barevných deštníků od prvního srpnového pondělí zdobí Českou ulici. Instalace, za kterou stojí Nadace DRFG, oslavuje mistrovský double Komety a zároveň má důležitý charitativní účel. Peníze, které se vyberou dražbou deštníků, využije Diecézní charita Brno a Nadační fond Kometa na pomoc lidem s mentálním postižením a dětem s diagnózou poruchy autistického spektra.

Rozhovor s Petrem Čevelíkem

Charitní Asistenční služba svatého Rafaela funguje v Brně od roku 2011 a je jednou z několika jihomoravských organizací poskytujících pomoc lidem s mentálním postižením a jejich rodinám. Patří sice k menším sociálním službám, ale v životě klientů s mentálním postižením hraje velkou roli. Jak se klientům s postižením žije i ve vlastních domácnostech a jak jim asistenti pomáhají fungovat ve společnosti, popisuje vedoucí Asistenční služby svatého Rafaela Petr Čevelík.

Díky firemním dobrovolníkům voní náhradní bydlení pro klienty sv. Michaela barvou i čistotou

Klávesnice a monitory vyměnili zaměstnanci firem RedHat a AT&T za kbelíky s barvou, válečky a štětky. Svým úsilím a ochotou pomoci pomohli připravit nové pokoje pro klienty Chráněného bydlení sv. Michaela. Budovu v Žabovřeské ulici, v níž osm klientů s mentálním postižením bydlí, čeká náročná a rozsáhlá přestavba. Po rekonstrukci se však nejen obyvatelé chráněného bydlení, ale i zaměstnanci mohou těšit na moderní prostředí i výtah.

Pořádný obraz a kvalitní zvuk. Klienti v brněnských službách dostali nové televize

Zážitek skoro jako v kině si nově užívají klienti Domova pro seniory Kamenná, Chráněného bydlení sv. Anežky a Služeb pro ženy a muže bez domova v Bratislavské ulici. Minulý týden tyto služby obdržely tři velké televize značky Samsung, které jim darovala společnost RedHat. Předání se uskutečnilo ve středu, pracovníci i klienti byli mile překvapení a z nového vybavení měli radost.

Do parfémů přidává i kapku pomoci. Výtěžek sbírky putuje seniorům

Celkem 23 732 korun přispěli do kasičky charitní veřejné sbírky zákazníci brněnského obchodu s parfémy, v němž si může kdokoli vytvořit vlastní vůni na míru. Kasičku nám do prostor parfumerie Alchymista v Solniční ulici umožnil umístit majitel pan Hassan Šejk.