Organizujeme zázraky, říká dobrovolnice Charity Kateřina
20. července 2021 Pomoc po tornádu

Organizujeme zázraky, říká dobrovolnice Charity Kateřina

Pod červeným stanem Charity pracuje drobná žena. Každou chvíli se na ni obrací lidé z Mikulčic, kteří potřebují zajistit kontejner, odborníka na opravu střechy nebo pár chlapů co zvládnou vynést těžký stavební materiál. Okolo je i několik vojáků armády a další dobrovolníci. Na první pohled je ale jasné, že hlavní důvěru má právě tato žena – dobrovolnice Charity Kateřina.

Od rána do desáté hodiny přišlo téměř dvacet lidí. Pořád tady něco řešíme. Naším úkolem je propojit řemeslníky, nabídky na stavební materiál nebo další pomoc s lidmi v obci,“ vysvětluje Kateřina a dodává, že když je například potřeba těžká technika okamžitě to řeší muži z armády.

Naše povídání přerušují lidé, kteří se ptají na další plán. Opět dostávají jasné instrukce, jak se bude situace řešit.  A není to náhoda. „Když jsem žila v Brně, mnoho let jsem pracovala v charitním hospici v Rajhradě. Teď jsem měla možnost jet do Mikulčic pomáhat. Neváhala jsem. Myslím, že tahle zkušenost mě zase hodně změnila a posunula. Tohle prostě v člověku zůstane,“ přiznává s hlubokou laskavostí v očích.

Okolo červeného charitního stánku je stále živo. Lidé si přicházejí pro potřebné vybavení, ale také nabízí svoje ruce k práci. Tři týdny po katastrofě jsou opravdu potřeba. „Někdy mám pocit, že je to prostě zázrak. Zrovna včera přiběhl pán, že potřebuje nutně pomoci se střechou. Jen chvilku nato k nám přišel do stánku řemeslník, že právě dokončil práci na jednom domě a může ještě pomoci jiné rodině. Okamžitě jsme je propojili. A teď nám přišel ten člověk z Mikulčic i poděkovat, protože se díky tomu práce opravdu rychle posunuly,“ popisuje charitní koordinátorka Kateřina.

Mikulcice_1 1

Mikulčice po ničivém tornádu. Foto: R. Bouda