Nakládání Kontejneru pro Haiti začíná. Pojedou v něm i čtyři tatrovky

Olomouc Čtyři tatrovky zaparkují mezi humanitární pomocí v Kontejneru pro Haiti, který Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) v těchto dnech vypravuje do Karibiku. Plastové hračky potěší malé děti ze severozápadní části země, kde ACHO už dlouhá léta pomáhá. Nakládání čtyřicetistopého kontejneru začne tento čtvrtek dopoledne v charitním skladu v olomoucké Holici. Sklolaminátové desky pro stavbu přístřeší, 28 šicích strojů, vybavení pro šicí dílnu, nářadí, oblečení, zdravotní a školní pomůcky či školní lavice a židle a sportovní potřeby pro děti doplují na Haiti během ledna 2018.

Adventní věnce pomohou potřebným z farností i dětem v Ulánbátaru

Olomouc – Za necelý týden provoní domovy vůní čerstvého jehličí adventní věnce. Svíčky, korpusy na věnce, krabice sušených ovocných ozdob zamíří v těchto dnech z Charity Olomouc do jednotlivých farností olomouckého děkanátu, kde proběhne výroba benefičních věnců, jejichž výtěžek je tradičně darován potřebným. Koupí věnce v rámci benefiční akce, která se uskuteční v neděli 3. prosince, přispějí věřící lidem v nouzi ve své farnosti a tradičně již sedmým rokem dětem v dětském domově ve vzdáleném Ulánbátaru.

Petra Procházková píše na facebook Charity z cesty po Moldavsku

Noviníářka Petra Procházková

Země vína a broskví, kde žijí ti nejosamělejší starci na světě – tak vidí Moldavsko reportérka Petra Procházková, která se sem vydala na několikadenní reportážní cestu. Do nejchudší země Evropy, poznamenané sovětskou minulostí, občanským konfliktem i nedostatečným sociálním zabezpečením, ale nepřijela hledat zkázu a zmar, nýbrž příběhy naděje.

Charita a firma PAMA posílají na Haiti sklolaminátové desky. Poslouží jako přístřeší

Sklolaminátové desky poslouží ke stavbě střech. Foto: M. Zamazal, ACHO

Olomouc – Přes tunu sklolaminátových desek zašle do Karibiku spolu s humanitární pomocí v Kontejneru pro Haiti Arcidiecézní charita Olomouc. Desky jí darovala firma PAMA a.s. Podle prvotních plánů poslouží jako přístřešek v areálu nutričního centra v Gonaïves. Pomáhají tam chudým maminkám s dětmi, které hladoví. Z dalších desek by si měly postavit střechy chudé haitské rodiny...

Jak vypadá situace v iráckém Kurdistánu

V létě 2017 vyhlásil Irácký Kurdistán referendum o své nezávislosti s termínem konání 25. září. Referendum proběhlo a  dopadlo podle očekávání. 92 procent obyvatel si zvolilo odtržení Kurdistánu od Iráku. Zúčastnilo se 70 procent obyvatelstva Kurdistánu. Následně se zvedla vlna nevole okolních států.

Na zdraví Haiti: zdravotní kemp odhalil u Haiťanů vyrážky, záněty a problémy s trávením

Zdravotní kemp v Baie de Henne Foto: Jakub Kocián, Vít Kanyza

Baie de Henne - Vyrážky, ekzémy, záněty očí a uší, problémy s trávením. Tyto potíže řešily nejčastěji u chudých Haiťanů sestřičky z řádu sv. Josefa. Spolu s humanitární pracovnicí Arcidiecézní charity Olomouc Klárou Lőffelmannovou se zaměřily na děti z odříznuté oblasti Baie de Henne, kteří se nedostanou k lékaři. Mezi nimi převládaly děti. Charita děkuje dárcům, kteří se zapojili do srpnové kampaně Na zdraví Haiti. Za jejich příspěvky se podařilo zdravotnický kemp uskutečnit. Podrobnosti o kempu a o situaci na Haiti se dozvíte v Klářiných online zápiscích z cesty.

Charita ČR oceněna kambodžským rytířským řádem

Barbora Vlasová, zástupkyně Charity ČR v Kambodži, Mons. Figaredo, apoštolský prefekt Battambangu a šéf Caritas Cambodia a Vlastimil Tesař, Chargé d´Affaires z české ambasády v Phnom Penh. Foto: Ambasáda ČR

Charita Česká republika byla oceněna jedním z nejvyšších kambodžských státních vyznamenání, Královským řádem Sahametrei. Jedná se o rytířský řád určený cizincům, který se uděluje za vynikající služby králi a kambodžskému lidu. V Kambodži jej převzala zástupkyně Charity ČR Barbora Vlasová u příležitosti oslav 20. výročí založení charitní oční kliniky v Takeu (Caritas Takeo Eye Hospital).

Čeští dárci mohou chystat Vánoční balíčky. Přes Charitu letos obdarují 341 dětí z Ukrajiny

Každý rok dělají čeští dárci radost dětem například z Lopatyna

Roman chodí do 8. třídy, ale vypadá na páťáka. Žije na ukrajinském venkově ve velmi chudé rodině. Ta nemá peníze na jídlo a proto má chlapec poruchu růstu. Bydlí v chátrajícím bytě pouze s maminkou, která nemá práci, a mladší sestrou a bratrem, který se narodil s Downovým syndromem, a v zimě nemají čím topit. Velkou radost dělá chlapci každý rok Vánoční balíček. Posílají mu jej čeští dárci prostřednictvím Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Balíček těší i jeho sourozence, se kterými se vždy rozdělí. Dárci pošlou balíčky chudým ukrajinským dětem i letos, Charita má na seznamu 341 potřebných dětí...

Filip Habrman hovoří v médiích o lékařské pomoci v Kurdistánu

Brněnská Charita vyhlásila sbírkou na podporu lékařské péče v iráckém Kurdistánu. Výtěžek pomůže zajistit zdravotnický materiál, léky a platy místních lékařů. Koordinátor humanitární pomoci Diecézní charity Brno Filip Habrman v českých médiích - České televizi, Českém rozhlase a Katolickém týdeníku vysvětloval důvody a detaily této pomoci. Poslechněte si jej.

Online zápisky z Haiti: Klára navštívila chudé rodiny i ortopedické centrum

Domov početné haitské rodiny. Foto: J. Kocián, V. Kanyza

Haiti - Jedna jediná postel. V každé místnosti jedna rodina, třeba devítičlenná. To je běžný život Haiťanů. V těchto dnech jej prožívá na vlastní kůži Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc. Spolu s filmaři Jakubem Kociánem a Vítem Kanyzou v Karibiku kontrolují projekty Charity, uspořádají zdravotní kemp a pomáhají zajistit dopravu kontejneru pro Haiti, který má z ČR odplout letos v listopadu. Aktuálně by měla trojice vyrazit z Gonaïves do Baie de Henne. Více se dočtete v online zápiscích.