Jsme neziskovka roku 2016!

Děkujeme Vám za podporu!

Oběti válčení z iráckého Kurdistánu si naši solidaritu zaslouží

Pracovníci Diecézní charity Brno navštívili oblast iráckého Kurdistánu, aby zmapovali možnosti pomoci místním lidem. Jde o autonomní oblast v rámci Iráku, která je dlohodobě zužována válkou a v jejím důsledku trpí nedostatkem zdravotnického zajištění. Lidé z iráckého Kurdistánu představují jednu z hlavních sil odporu proti islámskému státu.

Kardinál Luis Antonio Tagle o migraci

Kardinál Tagle se svým dědečkem a babičkou.

„Můj dědeček se narodil v Číně. Jeho matka byla velmi chudá, a proto syna poslala s příbuzným cestujícím na Filipíny. Právě tam jsem se narodil a vyrůstal. I moje rodina proto stojí na základech migrace,“ popisuje kardinál Luis Antonio Tagle, prezident Caritas Internationalis.

„Vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné“, tvrdí Syřanka Rabba

Rabba Lissa se navzdory své situaci ráda usmívá (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

„Život ve městě Rakka býval dobrý. Měli jsme ovce, půdu a vodu. Poté, co začaly problémy s ISIS, jsme odešli do Damašku. Dokázali jsme to dřív, než uzavřeli cesty. Všechny vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné,“ líčí svůj příběh šedesátiletá Syřanka Rabba Lissa, matka šesti dětí a babička sedmi vnoučat.

Arcidiecézní charita Olomouc je na GIVT.CZ. Klikni a pomáhej

Arcidiecézní charita Olomouc se přidala do projektu GIVT.cz. Pokud nakupujete na internetu – od svetru, přes parfém, televizor, dovolenou a nebo si objednáváte jídlo domů – můžete nám pomoci. Uděláte tak radost nejen sobě, ale i potřebným. Pracovníci Charit při Vás stojí při mimořádných událostech, jako jsou povodeň a vichřice, pomáhají lidem v nouzi, seniorům, hendikepovaným či umírajícím. Přes 10 let působí na Haiti a Ukrajině.

Na pomoc dětem v Ulánbátaru i ve farnostech na Olomoucku

Farnosti olomouckého děkanátu se zapojily v prosinci 2016 do tradiční výroby adventních věnců. Benefiční akce vynesla celkem 57 242 Kč, z nichž část bude věnována sirotčinci Verbist Care Center v Ulánbátaru a část na přímou pomoc potřebným ve farnostech.

Arcidiecézní charita Olomouc na GIVT.CZ. Klikni a pomáhej

Postní doba vybízí k dobrým skutkům. A pozor, pomoci potřebným můžete také při nakupování. Pokud si plánujete koupit něco pro radost nebo něco, co potřebujete, stačí si vybrat zboží z firem zapojených do projektu GIVT. Z ceny, kterou za zboží zaplatíte, pak bude část peněz odečtena ve prospěch lidí, kterým pomáháme. Stojíme při Vás při mimořádných událostech, jako jsou povodeň a vichřice, pomáháme lidem v nouzi, seniorům, hendikepovaným či umírajícím. Přes 10 let působíme na Haiti a Ukrajině.

Arcidiecézní charitu Olomouc najdete na GIVT.CZ už ode dneška: https://givt.cz/arcidiecezni-charita-olomouc

Sbírka pro Haiti: nový školní plot a zdi

Haiti - Opravený plot a nové zdi. To vše již opravili Haiťané ve škole v Roche a Bateau za peníze ze sbírky pro Haiti. Loni v říjnu školu poničil hurikán Matthew, strhl zdivo, střechu a zničil také vybavení a školní pomůcky...

Abeer Al Hasan i nadále věří v budoucnost Sýrie

I přes příkoří, které musí Abeer překonat, by Sýrii nikdy neopustila (foto: Patrick Nicholson / Caritas Internationalis).

„Boje nás donutily opustit domov. Manžel mi zemřel před 7 měsíci, stoupl na minu poblíž továrny. Když jsem dostala zprávu o nehodě, běžela jsem přímo do nemocnice. Neviděla jsem ho, protože jeho tělo už spálili. Nemohla jsem přestat brečet ani se zbavit šoku,“ popisuje nešťastnou událost čtyřiatřicetiletá Abeer Al Hasan, matka Josefa (4 roky) a Mary (10 let).

„Přežili jsme díky tomu, že jsme včas utekli“

Badia a její jediná dcera (foto: Patrick Nicholson).

„Islámský stát převzal kontrolu nad oblastí, ve které jsme v Aleppu bydleli. Muži z IS dohlíželi na vše, co se dalo koupit, proto se ceny velmi zvýšily. Zabíjeli také lidi přímo v jejich domovech. Když si žena oblékla něco zeleného nebo červeného, napadli ji. Když byla pěkná, znásilnili ji a udělali z ní otrokyni. Naši sousedku zajali, a když se nevrátila, její manžel si vzal život,“ popisuje situaci v Aleppu pětatřicetiletá Badia Mehnid.

Serjožka i tatínek se navzdory dluhům stále usmívají

Serjožka se loni nemohl kvůli vleklé infekci podrobit operaci.

Vladimir Cerbov, zástupce Charity ČR v Moldavsku, minulý týden navštívil dvoučlennou rodinu Serjožky Andronica a jeho otce Iona. Kvůli zdlouhavé infekci nemohl dnes dvacetiletý mladý muž trpící chorobným stažením svalů loni podstoupit žádnou z plánovaných operací. Dar z roku 2016 tak musel jeho otec využít na léčbu, nákup léků, zdravotnického materiálu a návštěvy u lékaře.