Jsme neziskovka roku!

Děkujeme Vám za podporu!

Prací pro druhé získává Rita cenné zkušenosti

Rita podporující děti při tvorbě výukových materiálů (foto: Charita Švýcarsko).

S tichostí a vlídností sobě vlastní kontroluje osmnáctiletá Rita Bhujel listinu účastníků školení pro rodiče, které se koná na nižší střední škole v Mahakaleshwori. Již od května 2016 pracuje jako stážistka pro MANK, místní partnerskou organizaci Charity ČR, která podporuje školní docházku nepálských dětí a mládeže.

Vánoční balíčky pro Ukrajinu: fotogalerie je na světě

Ukrajina - Děti ze sociálně slabých rodin, děti, které přišly o rodiče, či děti, které prchly před válečným konfliktem na východě Ukrajiny. Ty všechny obdarovali čeští dárci Vánočními balíčky. Jakou radost dětem udělaly, si můžete prohlédnout ve fotogalerii...

Tisíce lidí z východní Ukrajiny přežívají bez vody a elektřiny

Ve městě ohrožovaném boji poskytuje ukrajinská Charita humanitární pomoc (foto: Charita Ukrajina).

Evropské Charity se obávají o humanitární krizi hrozící na východě země, kde neustávají boje mezi vládními silami a separatisty. Bojová fronta u města Avdiivka odřízla od vody a energií většinu z 25 000 obyvatel – a to v době, kdy teploty klesly na -17°C. Ukrajinská Charita proto začala s distribucí nouzových potravinových balíčků do tisícovky domácností, kterým vydrží zhruba na dva nebo tři týdny. Pokud získá další finance, akci zopakuje.

Porodní péče v zambijském Mongu se mění k lepšímu

Porodní asistentka pečující o čerstvé novorozeně.

Charita ČR již od března 2013 usiluje o snižování mateřské a novorozenecké úmrtnosti, která se v Zambii – a především pak v oblasti Mongu – stále pohybuje na vysoké úrovni. Například ještě v roce 2000 zemřelo při porodu 610 žen na 100 000 živých porodů, 169 dětí z tisíce se nedožilo pátého roku života a ani prvních narozenin se nedožilo 100 dětí z tisíce. V roce 2015 již zemřelo jen 224 žen na 100 000 rodiček, 64 dětí před pátým a 43 dětí před prvním rokem života. Hodnoty za Západní provincii jsou ovšem vyšší než národní průměr.

Sbírka pro Haiti: prvních 38 střech kryje rodiny, školáci mají své pomůcky

Haiťané si postavili střechy. Díky českým dárcům. Foto: farnost v Roche a Bateau

Haiti - Lidé z horských vesniček v oblasti Maniche (jih Haiti) už přespávají v zastřešených domcích. 38 střech si mohli postavit díky českým dárcům, kteří přispěli do sbírky na podporu Haiti po hurikánu Matthew. Do sbírky vyhlášené Arcidiecézní charitou Olomouc přispěli dárci od října do prosince 1 609 156 korunami. Jejich peníze pomáhají na jihu a severozápadě Haiti...

Gruzínskou Charitu povzbudil papež František

Papež František motivoval gruzínské charitní pracovníky k další práci.

V nedávné době prošla Charita Gruzie mnoha změnami i významnými okamžiky, ke kterým patřila mimo jiné i návštěva papeže Františka. Jednalo se o jednu z nejdůležitějších událostí během celého dvaadvacetiletého působení organizace.

Uprchlíci v Srbsku potřebují další pomoc

V oficiálních centrech Charita rozdává jídlo - čerstvé pečivo a teplou polévku (foto: Charita Srbsko).

Srbsko zažívá tuhé zimy pravidelně. V posledních letech se teploty pohybovaly pár stupňů pod nulou. Letos ovšem v Bělehradě klesy na -20°C a v jižním Srbsku dokonce na -30°C. Problémy přitom činí vedle chladu i závaly sněhu.

Hurá do škol a odtud na Haiti!

Děti zjistily, co je to hurikán. Z vyprávění

Boskovicko – Beseda s promítáním, videem, kvízem a vybarvováním pirátů či vázáním pentlí do vlasů. Žáci ze základních škol v Boskovicích a Doubravici se nenudili. Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc  jim přiblížila život na Haiti, kde Charita pomáhá už 11 let. Jak se tedy žije Haiťanům?

Café Práh: jak se žije na Haiti

Brno – Haiti – život před a po hurikánu Matthew. S takovou besedou a hutnou zásobou fotografií i předmětů pořízených na Haiti vyrazila v pondělí 23. ledna Arcidiecézní charita Olomouc do brněnského Café Práh. S aktuální situací na ostrově v Karibiku, kterým nedávno zmítaly nepokoje a poté i hurikán 4. stupně, seznámila přítomné humanitární pracovnice Klára Lőffelmannová.

„Jak se uživit během války“

Do zemědělství se velkou měrou zapojují v jihosúdánských pasteveckých oblastech i ženy.

Pod tímto heslem uspořádali v průběhu prosince 2016 farmáři z kraje Ayaci a Magwi v Jižním Súdánu Den zemědělství. Původně se měl konat zemědělský veletrh, ale organizátoři jej museli zrušit kvůli nejisté bezpečnostní situaci v zemi, kde vypukla další fáze občanské války. Místo něj nabídli tematický den pro místní obyvatele.