Jsme neziskovka roku 2016!

Děkujeme Vám za podporu!

Jihomoravský kraj ocenil pomoc charitních dobrovolníků při povodních

V úterý 30. července se konalo zasedání Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje. Hejtman Hašek zde předal medaile Jihomoravského kraje členům jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému. Mezi oceněnými byli také zaměstnanci a dobrovolníci Diecézní charity Brno zasahující při letošních povodních.

Stříbrnou medaili Jihomoravského kraje z rukou hejtmana převzal vedoucíTýmu mimořádných událostí Oblastní charity Blansko Miroslav Doležel, jeho kolegyně Renata Musilová, vedoucí Krizového dobrovolného týmu Oblastní charity Znojmo Jan Havelka a vedoucí Dobrovolnického centra Kambala Oblastní charity Žďár nad Sázavou Michaela Kuchtová. Všem velice gratulujeme!

Ředitel Oldřich Haičman převzal za Diecézní charitu Brno poděkování Jihomoravského kraje "za vynaložené úsilí, obětavost a vzorné plnění úkolů při řešení včasné záchrany životů, zdraví a majetku spoluobčanů v rámci krizové situace vyvolané povodněmi v Čechách". Také gratulujeme!

Během a po červnových povodních, které nejvíce postihly severní, jižní a střední Čechy, bylo na jižní Moravě vynaloženo velké úsilí, aby se dostalo včasné pomoci postiženým. Naši dobrovolníci pomáhali na Litoměřicku, na Mělnicku nebo v Putimi v jižních Čechách. Pomoci od dobrovolníků z Čech z firmy Bravo se dostalo také jižní Moravě, kde byla bleskovou povodní postižena obec Komňa na Uherskohradišťsku. Dobrovolníci na zmíněných místech pomáhali především při úklidových a sanačních pracích.

Na řadě míst probíhaly materiální sbírky, které byly koordinovány ve spolupráci s Diecézní charitou Brno nebo oblastními charitami. Například v Pozořicích, Žďáře nad Sázavou nebo v průmyslovém podniku Žďas. Velkou slevu na své výrobky poskytli výrobci repelentů Alpa Velké Meziříčí a Leroy Cosmetics Lednice.

Celkem Charita ČR rozdělila materiální pomoc v hodnotě přes 6,5 milionů korun a přes 14 milionů darovali lidé do veřejné sbírky.

"Často se mě známí a přátelé ptají, jak bylo na povodních. Tak odpovídám „žádná pěkná ani veselá podívaná.“ Ale jinak se tam vždycky sejdeme úžasná parta lidí – řekla bych „stejné krevní skupiny“, lidé připravení  a ochotní pomáhat i naslouchat, takže práce i spolupráce je výborná. Někdo mi říká „jste dobří“, ale není v tom nic mimořádného – jen ochota a touha pomoci těm, kteří tam fyzicky vyčerpaní a psychicky unavení žijí v „torzech svých domů“ a  jsou víceméně odkázáni na pomoc zvenčí, protože většina z nich povodeň nezažila poprvé", říká Michaela Kuchtová z Oblastní charity Žďár nad Sázavou, která za svou pomoc během povodní dostala stříbrnou medaily Jihomoravského kraje.

I nadále je na řadě míst situace kritická a bude zapotřebí velké dřiny a mnoha prostředků, aby se situace postižených domácností podařila vyřešit do začátku zimy. I vy můžete přispět postiženým lidem na opravu jejich domovů!

Všem děkujeme za pomoc lidem v nouzi!