Koláč pro hospic podle Petry Burianové

foto 5

foto 2

foto 3

Horácký neboli pajerský koláč

Recept na tento tradiční koláč netradičního tvaru věnovala sbírce Koláč pro hospic vítězka pořadu Peče celá země Petra Burianová. 

DĚKUJEME ♥

foto 6

Tenhle náš koláč má rozinky a mandle už i v těstě a po upečení se koupe v rumu a másle. Na rozdíl od zbytku země má tento koláč i netradiční hranatý, čtvercový vzhled. A víte proč? Protože Horácko patřilo v minulosti k velmi chudým krajům a šetřilo se vším. I místem v peci. Tyto koláče se do pece nosily na dlouhých prknech a do pece se jich pak vešlo o něco více než kulatých.

INGREDIENCE A POSTUP
(pro rozbalení klikněte na šipečku)

Ingredience na těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
40 g čerstvého droždí
100 g pískového cukru
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
50 g mandlových plátků
50 g rozinek v rumu
1 lžička citronové kůry
trochu hladké mouky na poprášení

Ingredience na náplň:
750 g tučného tvarohu
2 celá vejce
150 g pískového cukru
50 g mandlových plátků
50 g rozinek v rumu
1 lžíce citronové kůry
1 vanilkový cukr

Na dokončení:
10 lžic strouhaného perníku
100 g rozpuštěného másla
50g rumu
moučkový cukr na posypání

Postup:
Do mísy odvážíme mouku. V mouce uděláme důlek, přilijeme část vlažného mléka, rozdrobíme droždí a vidličkou rozmícháme kvasnice s mlékem a troškou okolní mouky na kašičku. Necháme vzejít asi 15 minut. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké těsto. To necháme zakryté kynout asi hodinu.

Poté těsto rozdělíme na 3 stejné části. Posypeme si vál moukou a každý díl vyválíme na tenkou kruhovou placku. Pracujeme opatrně. Těsto obsahuje rozinky a mandle a mohlo by se místy trhat. Pokud vám vznikne trhlinka, hned ji zalepte kouskem těsta. Jen tak vám nebude náplň při pečení vytékat.

Všechny suroviny na náplň promícháme vařečkou do hladké směsi, kterou ihned natřeme na připravené koláče. Necháme nepotřené jen okraje na šířku asi 2 cm. Tvaroh na koláči posypeme strouhaným perníkem. Okraje koláče přehneme na všech 4 stranách dovnitř, aby vznikl čtverec, ale zároveň byla vidět nádivka. Koláče opatrně přeneseme na sádlem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Okraje koláče potřeme máslem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 30 minut. Po vytažení z trouby horký koláč potřeme zbytkem másla s rumem a zasypeme moučkovým cukrem.

VIDEORECEPT

 

Vyzkoušíte tento koláč?

Pochlubte se, jak se vám povedl na Facebooku či Instagramu.

Použijte #kolacprohospic #kolacpodlepetry a označte @charita_brno.

Těšíme se na vaše fotky a několika z vás pošleme drobnou "koláčovou" odměnu. 

Podpořte Charitu v péči o umírající online 

Až do 31. října můžete přispět na vybraný hospic prostřednictvím online platby nebo bankovním převodem. 

Více informací

Přidejte se k hospicovému týmu

Jste zdravotní sestra, která ocení flexibilitu a zaměření na pacienta? Přidejte se k některému z  našich týmů. 

Více informací

Staňte se Blízkým srdcem v odcházení 

Staňte se jako dobrovolník součástí hospicového týmu a podpořte rodiny při péči o nevyléčitelně nemocné. 

Více informací

Foto: Richard Bouda