Diecézní charita Brno získala cenu od Fóra dárců za pomoc jižní Moravě a DMS
7. prosince 2021 Pomoc po tornádu

Diecézní charita Brno získala cenu od Fóra dárců za pomoc jižní Moravě a DMS

Hned dvě prestižní ocenění převzal ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman při slavnostním udílení CEN FÓRA DÁRCŮ 2021. Zvláštní uznání obdržela Charita za rychlou a efektivní pomoc jižní Moravě a získala i 1. místo za Nejúspěšnější DMS projekt roku 2020.

Zvláštní uznání za rychlou a efektivní pomoc jižní Moravě

Diacézní charita Brno zvláštní uznání diplomDiecézní charita Brno vyhlásila sbírku na pomoc lidem po tornádu bezprostředně po ničivé události. „V místě, kde udeřilo tornádo, Charita dlouhodobě působí. Okamžitě nám tedy bylo jasné, že musíme lidem v zasažených obcích pomoci a zorganizovat sbírku. Výtěžek této sbírky do letošního prosince je neuvěřitelných 360 567 001 Kč. Jsme ohromeni, jak úžasně na ni společnost zareagovala. Vnímáme to jako jasný důkaz lidské solidarity v naší společnosti a všem dárcům upřímně děkujeme,“ uvedl k ocenění ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Pomoc lidem po ničivém tornádu je pro Charitu stále prioritou. „Zpočátku jsme se soustředili na rychlé rozdělení peněz ze sbírky, aby lidé co nejdříve mohli začít s opravou domů. První finance jsme proto rozdělili už deset dní po katastrofě a postupně pokračovali v dalších šesti vlnách. Do prosince jsme lidem předali celkem 243 617 363 korun. A v zasažených obcích stále zůstáváme. Charitní pracovníci jsou denně v terénu a pomáhají řešit situace těm, kteří si nedokážou poradit,“ upřesnil Haičman.

1. místo za nejúspěšnější DMS projekt roku 2020

Diacézní charita Brno DMS projekt diplomPřispět do sbírky pomocí krátké zprávy v mobilním telefonu umožňují dárcovské SMS neboli DMS. Za to Charitě Fórum dárců udělilo dokonce 1. místo.

Dárcovské DMS jsou nedílnou součástí našich hlavních sbírek. Uvědomujeme si, že pro mnohé dárce je to efektivní a snadná cesta, jak podpořit dobrou věc. Velmi nás těší, že Charita získala 1. místo za DMS. Ukazuje to, jak dokáže propojovat tradiční i moderní formy dárcovství,“ řekl ředitel Haičman.

DMS dary jsou i součástí tornádové sbírky

Příkladem úspěšného využití DMS je i výtěžek DMS při tornádové sbírce v červnu 2021. Od června do listopadu 2021 lidé zaslali celkem 159 491 DMS PRO MORAVU v hodnotě 12 722 779 korun. Tyto DMS podpořila Česká televize přenosem živého koncertu. Na DMS DCHB v tomto období lidé odeslali 186 770 DMS v hodnotě 15 230 860 korun. Charita tedy přes DMS po tornádu vybrala celkem 27 953 639 korun.

Další informace o CENÁCH FÓRA DÁRCŮ 2021 na webu https://www.donorsforum.cz/.

Dárcovské SMS při tornádu na jižní Moravě