Koláč pro hospic 2019

Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Doma je doma. Charita Česká republika vyzývá peticí k záchraně domácí zdravotní péče

Charita Česká republika, největší poskytovatel domácí zdravotní péče v Česku, se na konci června neshodla se zdravotními pojišťovnami na financování této oblasti veřejného zdravotnictví pro příští rok. Navzdory předkládání hloubkových analýz, jimiž jsme dokládali, jak moc je celý segment podfinancovaný, nám zdravotní pojišťovny nenabídly podmínky, za kterých bychom dokázali zajistit fungování našich služeb. Pro záchranu domácí péče proto nyní předkládáme občanům petici Doma je doma s cílem přimět politiky zajistit její dostatečné a udržitelné financování.

Druhá klinika v Iráku na dosah ruky: Pomozte nám vybavit operační sál

Do zničených domovů v severním Iráku, které museli v roce 2014 opustit a utéci před řáděním tzv. Islámského státu, se začínají vracet jejich obyvatelé. Pomalu, ale jistě, a s vidinou nového začátku obydlují oblasti doposud poznamenané vleklým konfliktem. K návratu jim pomáhá humanitární mise Diecézní charity Brno a dárci, díky kterým brzy v oblasti vznikne druhá lékařská klinika. K jejímu dokončení chybí ještě důležitý krok – vybavení operačního sálu, ambulancí a laboratoře.

Jsme s lidmi aneb Poradny v první linii v boji s chudobou

Paní Janu bije manžel. Pan Josef ztratil přehled, co komu dluží. Paní Eva neví, jak zaplatí nájem s miminkem, které se jí brzy narodí. Všichni sklouzli do situace, na niž sami nestačí a kterou bez pomoci nedokážou vyřešit. Právě pro lidi v podobné situaci existuje v České republice 69 poraden, které provozuje Charita Česká republika. Loni jsme jejich prostřednictvím bezplatně pomohli téměř 35 000 lidí, každý z nich přitom v průběhu roku navštívil poradnu průměrně čtyřikrát.

Významné ocenění pro naši drahou kolegyni Teu Tihounovou

Zakladatelka české charitní mise v Zambii Tea Tihounová obdržela dnes v Praze in memoriam Cenu Gratias Agit. Z rukou ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka ji za ni převzala její maminka.

Pečuji doma - a co s tím?

Pečujete o blízkou osobu? Víte, na co máte nárok, jaké kompenzační pomůcky péči usnadní a kde je získat? Kdo Vám pomůže, když dochází síly? Zveme Vás na setkání pečujících osob ve středu 19. 6. 2019, kde se o tom bude mluvit. Plakátek

Výtěžek Postní almužny poputuje na nákup polohovacích lůžek i na pomoc na Ukrajině

Nová polohovací lůžka pro Hospic sv. Josefa v Rajhradě, antidekubitní matrace pro klienty Domova pokojného stáří Kamenná, a pomoc pro matky s dětmi i humanitární pomoc pro děti ulice, rodiny a seniory na Ukrajině. Všechny tyto a mnoho dalších projektů podpoří z výtěžku Postní almužny Diecézní charity Brno.

Sbírka potravin vynesla na pomoc lidem v nouzi přes šest tun jídla a drogerie

Od těstovin a konzerv, přes mýdla a dezinfekce až po dětské plenky – takovými produkty se v sobotu 18.5.2019 zaplnily dobročinné nákupní košíky. Na sedmi místech v brněnské diecézi vybírali dobrovolníci potraviny i hygienické prostředky, které prostřednictvím potravinových bank pomohou klientům charitních služeb. V jediném jarním dni tak nakupující přispěli na pomoc lidem v nouzi více než šesti tunami jídla a drogistických produktů.

Otevřený dopis: Ministře Vojtěchu, zastaňte se sester poskytujících domácí péči!

Poskytovatelé domácí zdravotní péče se otevřeným dopisem obracejí na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a vyzývají jej k aktivní podpoře domácí péče, které vlivem dlouhodobého podfinancování hrozí kolaps. Ministr slíbil podporu již před rokem. Na nedávnou žádost o schůzku reagoval zamítavě. Konkrétních kroků se tak sestřičky dosud nedočkaly.

Biskupové vyzývají k finanční sbírce na pomoc křesťanům na Blízkém východě

Čeští a moravští biskupové vydali výzvu ke sbírce na pomoc křesťanům v zemích Blízkého východu. Sbírka proběhne v neděli 26. května. Tato 6. neděle velikonoční je Dnem modliteb za pronásledované křesťany. Text výzvy bude přečten v závěru bohoslužeb o týden dříve, v neděi 19. května. "Láska k našim bratřím a sestrám nás nemůže nechat klidnými, když myslíme na ty, kteří pro Krista trpí," píší biskupové.

Migrace je nedílnou součástí dnešního globalizovaného světa

Slovo migrace se po takzvané uprchlické krizi stalo v českém kontextu slovem výbušným, spojeným s negativními emocemi, jako je strach a pocit ohrožení. Charita Česká republika reaguje na situaci vydáním studie Cesty k prosperitě. Migrace a rozvoj v České republice, která v mnohém fakticky vyvrací veřejností zaběhnuté postoje.