Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Sestry domácí péče nechtějí být novodobými otrokyněmi!

Tak tu máme zase MDŽ. Vzpomínáme na odvahu amerických žen, které vyšly do ulic s transparenty, aby si vybojovaly volební právo. Jistě řeknete, to už je více než stoletá historie. Ovšem ne tak úplně. Právě se několik tisíc sester pracujících v agenturách domácí zdravotní péče v naší, České republice, chystá protestovat proti novodobému zotročování. „Za poctivou práci chceme slušné platy,“ zní od sestřiček stále hlasitěji.

MDŽ: Charita pro ženy a květina je bonusem

Při příležitosti Mezinárodního dne žen se snažíme ženám projevit úctu. A také jim aktivně pomoci, protože rovnosti žen a mužů ještě nebylo dosaženo. Na ženách obvykle leží hlavní tíže péče o domácnost a děti. Pokud se rozpadne rodinné soužití, ocitají se ženy ve velmi svízelných situacích. Řada z nich je mnohdy nedokáže sama řešit. Na straně všech ohrožených a bezbranných tradičně stojí i Charita Česká republika.

Krize trvá. Domácí péči opouštějí sestry – kvůli nízkým platům

Poskytovatelé domácí péče a zdravotní pojišťovny nenašli řešení kritické situace.Napětí trvá, zdravotní sestry odcházejí z domácí péče na lépe placená místa v nemocnicích. Poskytovatelé domácí zdravotní péče a zdravotní pojišťovny ani na čtvrté schůzce nenašli shodu.

Za pár dní vypukne Postní almužna. Co si pod tím vůbec představit?

Středa v tomto týdnu nebude úplně obyčejná. Středa, která vychází na 6. března, bude Popeleční. Ve farnostech, v kostelích, místních Charitách a na dalších místech se můžete setkat s plakátky o postní almužně a tzv. postničkami, krabičkami ve formě malých papírových pokladniček. Smyslem této akce ale není naplnit pokladničky co nejvíce a pak je „někde“ (na faře, Charitě) odevzdat.

Postní almužna je příležitostí pro spojení víry a skutků. Zapojit se může každý

Postní období a začátek tradiční Postní almužny se blíží. Tato symbolická sbírka je dobrovolným zhmotněním praktické křesťanské pečující lásky, která pomáhá v činnosti nejen službám Charity. Již tradičně se do této aktivity již na Popeleční středu zapojí tisíce věřících v desítkách farností brněnské diecéze.

Pomozme zajistit dostupnou zdravotní péči pro všechny potřebné

Lidé bez domova s omrzlinami, kožní nemocí či otevřenou ránou se stávají psanci, kterým neumíme účinně pomoci. Podobně jsou na tom nemocní senioři, ponechaní bez pravidelné pomoci rodiny. Mnozí by mohli a chtěli zůstat doma, kde jsou zvyklí, jenže to často není možné. Nejsou jim dostupné potřebné zdravotní služby. „Poskytování sociálních služeb nemocným lidem, kteří se ocitli na okraji, drhne. Problém leží v nedořešené situaci na tzv. zdravotně-sociálním pomezí,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Zamyslete se nad budoucností sociální Evropy. Vybízí mladé lidi fotosoutěž

Evropská Unie - Jaká by měla být budoucnost sociální Evropy? Na takové téma zaostří objektivem fotoaparátu umělci ve věku 18 – 30 let, kteří se zapojí do fotosoutěže #MySocialEurope. Vítězové se mohou těšit na Fujifilm Intax fotoaparát a balíček filmů, další na Bluetooth speraker. Tři vybraní fotografové se účastní akce Young Citizens´ Dialogue, která se uskuteční 8. května v rumunském Sibiu. Vyhrají i mezinárodní vlakovou jízdenku na cesty po Evropě. Zaujala vás tato soutěž? Čtěte více…

Rádio Proglas: Červená středa a pronásledovaní křesťané dneška

Poslechněte si rozhovor s Filipem Habrmanem v rubrice Všimli jsme si. Povídat si budeme o takzvané Červené středě, akci přibližující křesťany pronásledované v současnosti, jejíž viditelnou součástí jsou červeným světlem ozářené kostely a další budovy. Téma perzekuce z náboženských důvodů otevřeme i v širších souvislostech. Rozhovor je dostupný zde.