Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Sinjar, město, na které se (ne)zapomnělo

Sinjar ve válce a v souvislostech

Sinjar (česky někdy uváděno jako Sindžár), město přibližně o velikosti Olomouce, býval kulturně a etnicky velmi rozmanitý – vedle sebe tu bez větších problémů žili Arabové, Kurdové, jezídi a křesťané. V průběhu roku 2014 však téměř dvě třetiny oblasti obsadili vojáci tzv. Islámského státu. Město bylo zcela zničeno, o život zde přišlo přes 3 200 mužů, žen i dětí a více než 6 300 žen, dětí a mladých dívek bylo uneseno do otroctví. Z oblasti uprchlo asi 200 000 obyvatel, z nichž čtvrtina našla útočiště v uprchlickém táboře v horách vzdálených 50 kilometrů od Sinjaru. Přestože v srpnu 2014 proběhlo médii několik krátkých zmínek o tom, že je oblast v rukou ISIS, skutečnost, že tu došlo k jedné z největších genocid jezídů v 21. století, prakticky zapadla.

Mikuláš v Domově sv. Markéty

I letos navštívili skoro sedmdesát dětí v Domově sv. Markéty  Mikuláš, čert a anděl, aby nadělili všem hodným dětem.

Udělejte hezčí Vánoce seniorům i dětem u Stromu splněných přání

Advent a doba Vánoc je skvělou příležitostí pomoci druhým. I letos tak mohou učinit lidé prostřednictvím Diecézní charity Brno. Již tradičně pořádá brněnská Charita v období adventu Stromy splněných přání.

Potraviny pro potřebné pomáhají dál. Charita rozdělí dalších 33 kilogramů

Třiatřicet kilogramů potravin v předvánočním čase putuje od hodných dárců lidem v nouzi. Brněnským charitním službám pro lidi bez domova je věnovali zaměstnanci firmy Kollmorgen. I díky této pomoci si mohou do centra v Bratislavské ulici přijít lidé pro balíčky s potravinovou pomocí, které jim ulehčují cestu z nejvyšší nouze. Mnozí z nich totiž bez pomoci každý den vstávají s trýznivým pocitem hladu a často ani nevědí jestli nebo kdy budou jíst.

Na chudobu nejsou lidé sami, pomozme jim, připomíná Světový den chudoby

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (18. 11.) je pro nás příležitostí dát hlas chudým a věnovat jim svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.

Charitní služby rozdělí přes deset tun jídla a dvě tuny drogerie z Národní potravinové sbírky

Přidat k běžnému nákupu balíček těstovin nebo konzervu a darovat je lidem, kteří se ocitli v nouzi a nákup potravin pro ně není každodenní záležitostí, se rozhodly stovky lidí. Národní potravinová sbírka, která se uskutečnila v sobotu 10. 11. 2018, pro klienty, kterým pomáhá Diecézní charita Brno, vynesla přes deset tun potravin a dvě tuny drogistických produktů.

Cena Charity ČR: Ocenění za obětavou a laskavou práci získala pečovatelka z tišnovské charity

Devět lidí s různým povoláním, rozličnými schopnostmi i vzděláním, kteří působí v charitních službách, převzali na konci října Cenu Charity ČR. Mezi těmi, kteří za svou vytrvalou a pečlivou práci i jedinečnou osobnost ocenění získali, byla také pečovatelka Hana Mácová z Oblastní charity Tišnov.

Zkuste změnu, nejhorší je sedět doma, vyzývá Eva, která díky dobrovolnictví získala práci

Nechtěla se starat jen sama o sebe, proto se vydala do služeb brněnské charity. Letos na podzim se její dobrovolnická služba přeměnila na nové zaměstnání v Diecézní charitě Brno, která letos slaví 15 let akreditovaného dobrovolnictví. „Vůbec by mě nenapadlo, že jednou najdu zaměstnání v sociálních službách, které mě bude takto naplňovat a přinášet mi velkou radost,“ popisuje bývalá dobrovolnice Eva Hučková, která pracuje v brněnském Denním centru pro lidi bez domova v Bratislavské ulici.

Při Tříkrálové sbírce jednoduše omládnu, svěřuje se dobrovolnice z Břeclavi

Každý rok se setká s přáteli, zavzpomíná na dětství a pomůže u toho druhým. Akreditované dobrovolnictví, kterému se Diecézní charita Brno věnuje již patnáct let, se může pro jeho účastníky stát krásnou tradicí. Svoje zážitky, které dobrovolným zapojením do tradiční Tříkrálové sbírky získala, vypráví dobrovolnice Cecílie z Pohořelic, která pomáhá s organizací sbírky v Oblastní charitě Břeclav.

Charitní pečovatelská služba v Brně bude zasvěcena sv. Ritě

Srdečně Vás zveme na slavnostní zasvěcení brněnské Charitní pečovatelské služby. Její patronkou bude svatá Rita, která je ochránkyní rodičů, manželů, matek a všech lidí v beznadějných situacích. Slavnostní zasvěcení služby se uskuteční v pátek 19.10.2018 od 18:00 v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí v Brně.

Přijďte tuto slavnostní chvíli oslavit s námi!