Koláč pro hospic 2019

9. 10. 2019

Lidé mohou 15. dubna v kostelích přispět na pomoc obyvatelům Sýrie

Syrské děvče. Ilustrační foto: Caritas Internationalis

Věřící z Čech, Moravy a Slezska mohou o 3. velikonoční neděli (15. 4.) přispět na pomoc lidem ve válkou zmítané Sýrii. Peníze z této celonárodní kostelní sbírky využije Charita Česká republika na spolufinancování projektu Pomoc nejzranitelnějším v Damašku, který na místě zajišťují Sestry Dobrého pastýře (GSS) pracující pod záštitou katolické církve. Sestry se snaží pomáhat lidem v Sýrii, zmítané ozbrojeným konfliktem, aby nemuseli ze své země zcela odejít.

Petra Procházková píše na facebook Charity z cesty po Moldavsku

Noviníářka Petra Procházková

Země vína a broskví, kde žijí ti nejosamělejší starci na světě – tak vidí Moldavsko reportérka Petra Procházková, která se sem vydala na několikadenní reportážní cestu. Do nejchudší země Evropy, poznamenané sovětskou minulostí, občanským konfliktem i nedostatečným sociálním zabezpečením, ale nepřijela hledat zkázu a zmar, nýbrž příběhy naděje.

Jak vypadá situace v iráckém Kurdistánu

V létě 2017 vyhlásil Irácký Kurdistán referendum o své nezávislosti s termínem konání 25. září. Referendum proběhlo a  dopadlo podle očekávání. 92 procent obyvatel si zvolilo odtržení Kurdistánu od Iráku. Zúčastnilo se 70 procent obyvatelstva Kurdistánu. Následně se zvedla vlna nevole okolních států.

Charita ČR oceněna kambodžským rytířským řádem

Barbora Vlasová, zástupkyně Charity ČR v Kambodži, Mons. Figaredo, apoštolský prefekt Battambangu a šéf Caritas Cambodia a Vlastimil Tesař, Chargé d´Affaires z české ambasády v Phnom Penh. Foto: Ambasáda ČR

Charita Česká republika byla oceněna jedním z nejvyšších kambodžských státních vyznamenání, Královským řádem Sahametrei. Jedná se o rytířský řád určený cizincům, který se uděluje za vynikající služby králi a kambodžskému lidu. V Kambodži jej převzala zástupkyně Charity ČR Barbora Vlasová u příležitosti oslav 20. výročí založení charitní oční kliniky v Takeu (Caritas Takeo Eye Hospital).

Filip Habrman hovoří v médiích o lékařské pomoci v Kurdistánu

Brněnská Charita vyhlásila sbírkou na podporu lékařské péče v iráckém Kurdistánu. Výtěžek pomůže zajistit zdravotnický materiál, léky a platy místních lékařů. Koordinátor humanitární pomoci Diecézní charity Brno Filip Habrman v českých médiích - České televizi, Českém rozhlase a Katolickém týdeníku vysvětloval důvody a detaily této pomoci. Poslechněte si jej.

Papež František zahájil kampaň na podporu migrantů

Share the Journey. Foto: Osservatore Romano

Posílit vztahy mezi migranty, uprchlíky a komunitami. Takový je cíl dvouleté celosvětové kampaně Caritas Internationalis (CI) nazvané „Share the Journey“, kterou dnes v průběhu generální audience zahájil papež František. Tato kampaň představuje odpověď CI na výzvu papeže Františka k otevřenosti vůči lidem na cestě.

Podpořme mír v Kurdistánu! Charita v rámci Mezinárodního dne míru na ČT Dobré ráno.

Dnešní den, 21. září, je Mezinárodním dnem míru. O tom, jak křehký mír je a co se děje, když dojde k jeho narušení, v Dobrém ránu povykládali humanitární pracovník Filip Habrman z Diecézní charita Brno, vojenský kaplan Jan Pacner a organizátorka brněnského happeningu 21+ Diana Tuyet-lan Nguyen Kosinová.

Dejme naději 150.000 lidem bez zdravotní péče. Podpořme lékařskou péči v Kurdistánu

Diecézní charita Brno se od počátku uprchlické krize angažuje v organizování pomoci lidem na útěku před válkou. Na podzim 2015 byla pověřena Charitou ČR, aby koordinovala pomoc uprchlíkům na tzv. Balkánské cestě. V roce 2016 vysílala materiální pomoc na podporu činnosti řecké Charity a ve spolupráci s Masarykovou univerzitou vyslala 17 studentů lékařské fakulty MU a 3 lékaře do uprchlického tábora v Řecku. Nyní se brněnská charita rozhodla pomáhat přímo v ohnisku krize, v iráckém Kurdistánu.

Čeští katolíci pomáhají lidem, které zasáhl hurikán Harvey

Foto: J. Daniel Escareño/CC BY-NC 2.0

Představitelé české katolické církve se rozhodli pomoci lidem v oblastech, které o víkendu zpustošil ničivý hurikán Harvey. Jako výraz solidarity poskytnou arcidiecézi Galveston-Houston celkem 23 tisíc USD, které jsou určené na podporu lidí zasažených touto přírodní katastrofou. Do pomoci se zapojila Česká biskupská konference (ČBK), Charita ČR, Arcibiskupství pražské, Arcidiecézní charita Olomouc, Arcidiecézní charita Praha, Charita Kyjov a Charita Otrokovice. Přidat se může každý zájemce.

Společné prohlášení českých humanitárních organizací k Světovému humanitárnímu dni

Světový humanitární den (foto: UN)

Loni bylo ve válkách výbušnými zbraněmi zabito nebo zraněno přes 32 000 lidí. I válka má svoje pravidla a české neziskové organizace vyzývají k jejich dodržování. Světový humanitární den se letos ponese ve znamení hesla #NotATarget.