Odpovědi na vaše nejčastější otázky

Proudí k nám mnoho dotazů, což je skvělé! Dokazují, že vám na pomoci lidem na Hodonínsku a Břeclavsku hodně záleží. Snažíme se na všechno reagovat, ale je toho opravdu mnoho.

Zkuste nejprve najít odpověď tady, než nám napíšete nebo zavoláte.

Děkujeme za pochopení!

Proč není účet transparentní a kde se dozvíme, kolik na něm je peněz?

Sbírku jsme vyhlásili podle zákona o sbírkách, který nám ukládá využít účet, který je k ní přiřazen. Znamená to, že využití sbírky je přísně kontrolováno a 95% výtěžku musí být využito ve prospěch jejího účelu – tedy na pomoc pro lidi zasažené tornádem. Zbylých max. 5% (podle zákona) nám pomůže pokrýt organizační zajištění sbírky a pomoci lidem.

Finance budou využity zejména na následnou pomoc – obnovu domovů v zasažených obcích.

Aktuální výtěžek zveřejňujeme na www.pomoctornado.charita.cz a na našich sociálních sítích.

Poslal jsem peníze na jiný účet DCHB než sbírkový nebo jsem neuvedl variabilní symbol. Pomůžou lidem po tornádu?

Samozřejmě. Jsme si vědomi, že dary, které k nám v těchto dnech proudí, jsou určené právě pro lidi na Hodonínsku a Břeclavsku. Budeme je směřovat na pomoc s obnovou domovů v zasažených obcích.

O využití sbírky budeme informovat v následujících měsících. Pro zasažené lidi bude velmi důležitá právě tato pomoc.

Jak poslat peníze ze zahraničí? How to support the collection from abroad?

číslo účtu: 4211325188/6800
variabilní symbol: 2002

pro mezinárodní platby:
IBAN CZ36 6800 0000 0042 1132 5188
SWIFT / BIC VBOECZ2XXXX

Jak Charita na místě pomáhá?

Charita je součástí Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje, který pomoc koordinuje.

Aktuálně jsou v terénu naše týmy, které provádějí šetření a zjišťují konkrétní potřeby zasažených lidí. To je první krok k efektivní následné pomoci.

Okamžitou materiální pomoc zajišťuje Jihomoravský kraj.

Chci udělat/udělal jsem materiální sbírku pro pomoc lidem. Co je potřeba a jak postupovat?

Vyčkejte. V této fázi lidé řeší opravdu tu nejakutnější krizi – nabídky pomoci krizového vybavení směřujte na Jihomoravský kraj - volejte ➔ 800 129 921 a ještě raději pište ➔ dobrovolnici@jmk.cz. Podle aktuálních informací je v tuto chvíli na místě vše potřebné a základní pomoc zajištěna.

Výzvy pro následnou pomoc: oblečení, hračky, vybavení přijdou v následujících dnech. Sledujte je na stránkách a sociálních sítích JMK, DCHB a dalších organizací. Je opravdu důležité reagovat co nejkonkrétněji.

Mohu získat za svůj příspěvek potvrzení o daru?

Vyplňte formulář (klik) a vyčkejte. Potvrzení vám určitě vystavíme tak, abyste ho měli včas pro zúčtování daně za rok 2021 (nejpozději v lednu 2022).

Pokud jste svůj dar odeslali prostřednictvím projektu na Darujme a tam zaškrtli, že chcete potvrzení o daru a vyplnili údaje, nemusíte formulář na webu vyplňovat.

Mohu se zapojit jako dobrovolník prostřednictvím Charity?

V současné chvíli probíhá registrace dobrovolníků prostřednictvím formuláře, který najdete na www.pomoctornado.charita.cz. V popisu formuláře najdete vždy i aktuální informace o potřebách.

Kam mohu dovézt materiální pomoc?

Okamžitou materiální pomoc na místě koordinuje Jihomoravský kraj. Podle aktuálních informací je na místě vše potřebné a základní pomoc zajištěna.

Diecézní charita Brno v současná chvíli neorganizuje materiální sbírku.

Výzvy pro následnou pomoc: oblečení, hračky, vybavení přijdou v následujících dnech. Sledujte ty na stránkách a sociálních sítích JMK, DCHB a dalších organizací. Je opravdu důležité reagovat co nejkonkrétněji.

Jaký je správný účet pro zaslání daru na pomoc lidem po tornádu?

číslo účtu: 4211325188/6800 (u Sberbank)
variabilní symbol: 2002
IBAN CZ36 6800 0000 0042 1132 5188
SWIFT / BIC VBOECZ2XXXX

Jsme si vědomi, že dary, které k nám v těchto dnech proudí, jsou určené právě pro lidi na Hodonínsku a Břeclavsku. Pokud jste dar poslali na jiný účet nebo s jiným variabilním symbolem, budeme jej směřovat na pomoc s obnovou domovů v zasažených obcích.

Klikni pro informace, která čísla účtu jsou správně

Neuvedl jsem variabilní symbol. Pomůže můj dar lidem na Hodonínsku a Břeclavsku?

Chci podpořit sbírku na pomoc lidem po tornádu, kterou vyhlásila Diecézní charita Brno. Jak ověřit, jestli jsem přispěl na správný účet?

Sbírkový účet:
4211325188/6800 u Sberbank

Dárcovské účty Diecézní charity Brno :
2008247621/0100 u Komerční banky
1583741621/0100 u Komerční banky

Darujme:
Poslali jste peníze prostřednictvím platební brány Darujme – https://www.darujme.cz/projekt/1204949

Darujme 1

Ve vašem bankovnictví odejdou peníze na účet portálu Darujme (viz obrázek), ale poté budou převedeny na náš Sbírkový účet. Všechno je tedy v pořádku.

darujme2

Platební brána Pays:
Využili jste k daru naše platební tlačítka pro platbu prostřednictvím zabezpečené platební brány Pays (provozovatel je firma Axima s.r.o.)
pays 1

Ve vašem bankovnictví odejdou peníze na účet platební brány (viz obrázek), ale poté budou převedeny na náš Sbírkový účet. Všechno je tedy v pořádku.

pays 2

Děkujeme za vaši ochotu pomoci ♥