Za pár dní vypukne Postní almužna. Co si pod tím vůbec představit?

Středa v tomto týdnu nebude úplně obyčejná. Středa, která vychází na 6. března, bude Popeleční. Ve farnostech, v kostelích, místních Charitách a na dalších místech se můžete setkat s plakátky o postní almužně a tzv. postničkami, krabičkami ve formě malých papírových pokladniček. Smyslem této akce ale není naplnit pokladničky co nejvíce a pak je „někde“ (na faře, Charitě) odevzdat.

Postní almužna je příležitostí pro spojení víry a skutků. Zapojit se může každý

Postní almužna 2019 - postnička

Postní období a začátek tradiční Postní almužny se blíží. Tato symbolická sbírka je dobrovolným zhmotněním praktické křesťanské pečující lásky, která pomáhá v činnosti nejen službám Charity. Již tradičně se do této aktivity již na Popeleční středu zapojí tisíce věřících v desítkách farností brněnské diecéze.

Postní almužna v Brně podpoří charitní služby i humanitární pomoc

Almužna v postním období je tradicí, ale i darem pro ty, kteří přispívají: lidé mají možnost to, co si odřekli v postním období, věnovat na pomoc bližním v nouzi.

Papírové pokladničky „postničky“ plnili věřící v období od Popeleční středy 14. února do druhé Velikonoční neděle 8. dubna. Specifikou této sbírky je skutečnost, že každý mohl sám vybrat účel, na který bude výtěžek věnován a vyznačit jej přímo na pokladničkách.  Akce se konala s doporučením České biskupské konference a přispěje těm, kteří to podle mínění svých bližních nejvíce potřebují.

Postní doba nás vybízí ke skutkům lásky

O první postní neděli 18. února obdrží věřící v kostele papírovou schránku „postničku“. Do schránky vkládají finanční prostředky, které ušetřili odříkáním si během čtyřicetidenního postního období. Almužna v církvi je spjata již s dobou novozákonní. Stejně jako apoštol Pavel tehdy vyzýval korintské věřící, aby následovali příkladu církve v Makedonii, která uspořádala sbírku pro chudé bratry a sestry v Jeruzalémě, vyzývá v dnešní době církev prostřednictvím Postní almužny i nás, abychom pamatovali na potřebné nejen modlitbou, ale i skutkem lásky.

Postní období se blíží. Charita opět nabízí dobrovolnou aktivitu

Dobročinná akce Postní almužna probíhá s doporučením České biskupské konference i na území Brněnské diecéze. Zapojit se do ní může každý. Od Popeleční středy 14.  února je možné vyzvednout si ve farnostech papírové pokladničky – postničky, do kterých pak po celou postní dobu můžeme vhazovat peníze pro potřebné. Tyto prostředky budou poté použity Diecézní charitou Brno a oblastními Charitami na účely, které je možné označit na každé postničce. Děkujeme za Váš zájem!

Příběhy o pomoci nejpotřebnějším. Postní almužna 2017

Příběhy o pomoci nejpotřebnějším. Foto: Jindřich Štreit

Díky sbírce probíhající v postním období je prostřednictvím Charity každoročně poskytnuta pomoc rodinám i jednotlivcům v nouzi. V letošním roce činil finanční dar Postní almužny v olomouckém děkanátu 124.966 Kč. Finanční dary věnuje Charita Olomouc ve spolupráci s farnostmi formou přímé pomoci nejpotřebnějším. Letos pomohla z výtěžku Postní almužny například rodině se čtyřmi dětmi na potřebnou rehabilitaci pro hendikepovaného syna či nemocné ženě, která přišla o střechu nad hlavou...

Postní almužna je příležitostí projevit víru skutky

Během Popeleční středy či 1. neděle postní obdrží věřící v kostele papírovou schránku „postničku“, kterou mají po celou postní dobu ve svých domovech. Do schránky vkládají finanční prostředky, které ušetřili odříkáním si během čtyřicetidenního postního období. Darovaný výtěžek poslouží prostřednictvím Charity těm, kteří se nacházejí v tíživé situaci. Doprovodný letáček almužny vybízí věřící slovy Ježíše Krista: „Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš nebeský otec.

Doba půstu vybídne k milosrdenství

Arcidiecéze olomoucká - Kdo se modlí, ať se postí. Kdo se postí, ať je milosrdný. To si připomenou od 1. března věřící v Arcidiecézi olomoucké při Postní almužně. V postní době mohou udělat něco pro sebe i pro druhé. Například paní Jana z Olomouce si s mužem a dalšími šesti manželskými páry odříká každý rok část své výplaty. „Částku, kterou nastřádáme, pak všichni vhodíme do společné postní kasičky a věnujeme ji konkrétní rodině v našem okolí, která potřebuje pomoct. Poprvé jsme se spojili před třemi lety. Chtěli jsme přilepšit rodině s dětmi, jejichž tatínek byl nemocný a bez práce,“ říká paní Jana. Jen v Arcidiecézi olomoucké letos ve farnostech a v kostelích rozdají věřícím lidem 24 000 postních krabiček.

ČT vysílala o pomoci Charity v Moldavsku

Pracovníci Charity ČR - Diecézní charity Brno navštívili spolu se štábem ČT nejchudší zemi Evropy Moldavsko. Natáčeli projekty, které zde Charita podporuje - dětské centrum v Benderech v Podněstří a centrum domácí a paliativní péče Hippokrates v Dorotskaja a Gagauzyi. Vznikl tak další díl Křesťanského magazínu, na který se můžete ze záznamu podívat.

Postní almužna v jihlavském a telčském děkanství

Již je znám výtěžek postního snažení farností jihlavského a telčského děkanství. Celkový výtěžek je 60 062 Kč ze 175 postních schránek.
Využití výtěžku dle úmyslů dárců.