Rok pomoci Ukrajině a lidem prchajícím před válkou
21. února 2023 Aktuálně

Rok pomoci Ukrajině a lidem prchajícím před válkou

Diecézní charita Brno před rokem neváhala a hned po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině se zapojila do aktivní pomoci. Pracovníci brněnské Charity se v celé diecézi začali připravovat na přijetí uprchlíků, aby již od počátku zajistili účinnou a systematickou pomoc. Kromě toho Charita organizovala i humanitární pomoc pro zasažené oblasti. To vše i díky velké podpoře veřejnosti.

„Děkuji všem, kdo se zapojili do pomoci, protože situace pro lidi, kteří k nám v uplynulém roce přišli, opravdu není lehká. Charita má v plánu být jim na blízku tak dlouho, jak bude potřeba,“ vyjádřil své poděkování ředitel Charity Oldřich Haičman.

V krajských městech, v Brně a Jihlavě, pracovníci Charity působili především na Krajských centrech asistenční pomoci Ukrajině (dále jen KACPU), zde pomáhali především s asistencí, tlumočením, orientací nebo poskytovali informace o navazujících službách. V Brně mohli uprchlíci z Ukrajiny také využít speciálně zřízené telefonní linky se zaměřením na odborné poradenství a podporu při hledání krizového, ale i dlouhodobého ubytování. Všem příchozím bylo nabídnuto i právní poradentství a psychologická podpora. V Jihlavě se tamní Charita soustředila především na zásobování potravinami, hygienou, ošacením, lůžkovinami a dalšími nezbytnostmi.

Od prvních hodin příchozím lidem pomáhal i Viktor Fedurtsya, zaměstnanec brněnského centra Celsuz. Vyrostl na Ukrajině, do Brna přišel studovat a nyní působí jako poradce pro cizince a tlumočník. Jak před rokem vnímal ruskou invazi na Ukrajinu? „Na ráno dvacátého čtvrtého února nikdy nezapomenu, bylo to hrozné. Ihned ráno volala sestra a řekla, že všude ve městě, ve kterém bydlí jsou slyšet výbuchy a zvuky letadel. Byl to šok. Rodina zůstala na Ukrajině a nechce odjíždět,“ vzpomíná Viktor.

Humanitární pomoc přímo na Ukrajině již dlouhodobě zajišťuje Oblastní charita Znojmo. V uplynulém roce uskutečnili celkem 9 cest, kdy na Ukrajinu svým dlouhodobým partnerům vezli trvanlivé potraviny, hygienický materiál, finanční pomoc či elektrocentrály. Na zpáteční cestě přivezli do Znojma uprchlíky, pro které měli již zajištěné ubytování. S integrací jim pomáhají doposud.

Oblastní charita Blansko poskytla stěžejní pomoc především prostřednictvím Linky důvěry. Ta se stala hned od 24. února krizovým číslem pro pomoc Ukrajině. Na linku lidé volali s nabídkou ubytování a jiné pomoci pro uprchlíky i lidé, kteří naopak pomoc potřebovali.

Odborné poradenství, psychologickou podporu, zprostředkování ubytování, tlumočení, ale i materiální pomoc, hygienické potřeby či kočárky pro děti, to vše nabízely i Oblastní charity v Břeclavi, Hodoníně, Rajhradu, Tišnově, Třebíči a Žďáře nad Sázavou.

Pomoc neustává

Diecézní charita Brno ve své pomoci ukrajinským uprchlíkům nepolevuje. Všechny oblastní Charity i nadále poskytují řadu služeb – od odborného poradenství, tlumočení, doprovodů na úřady, pomoc s hledáním zaměstnaní a škol pro děti či ubytování až po materiální pomoc.

V rámci Služeb pro cizince centra Celsuz pokračují v Brně v provozu speciální telefonní linky a pomoc v terénu se z KACPU přesunula na Odboru azylové a migrační politiky v Brně (OAMP). Kromě toho centrum nabízí i podporu v integraci lidem, kteří plánují v České republice zůstat dlouhodobě, s cílem podpořit je v jejich samostatnosti.

Už rok pomáhá svým krajanům i Yuliia, studentka z Ukrajiny. Nejprve na KACPU a následně jako pracovnice telefonní linky. Své zkušenosti popisuje takto: „Mnoho lidí hledá ve skutečnosti někoho, kdo by jim naslouchal. Ale poslouchat všechny ty děsivé příběhy, není někdy jednoduché.“ Velmi si váží pomoci, kterou její rodné zemi Česká republika poskytla. Sama svou budoucnost vidí zpět na Ukrajině. „Někdo bude muset zemi znovu vybudovat. Budou zapotřebí vysoce kvalifikovaní specialisté ve všech oblastech a já chci být jedním z nich,“ vysvětluje svoji motivaci mladá žena.

V dlouhodobé pomoci jihlavské Charity má stěžejní roli psycholožka, která pomáhá s integrací. Pracuje hlavně s dětmi, které mají problém přizpůsobit se ve škole, jsou poznamenány negativními zážitky z války nebo se nedokážou vyrovnat se změnami v jejich. Pomáhá ale i dospělým, převážně s matkám samoživitelkám, které bývají traumatizovány, přišly o manžela nebo žijí v permanentním strachu. Kromě toho funguje i jako tlumočnice, je v kontaktu s českými učiteli a pomáhá jim porozumět žákům, kteří se nečekaně objevili v jejich třídách.  

V Oblastní charitě Hodonín mohou lidé z Ukrajiny využívat jazykové kurzy s možností složení certifikované zkoušky úrovně A2, která je potřebná pro udělení trvalého pobytu. Pracovníci Charity také zřídili prostor pro hlídání dětí, aby si rodiče mohli zařídit vše potřebné na úřadech či absolvovat jazykové kurzy, aby se zlepšilo jejich postavení na trhu práce.

Rok pomoci v číslech za celou brněnské diecézi:

rok pomoci v číslech

foto: Richard Bouda

Přidejte se k pomoci lidem, kteří museli prchnout před válkou

klikni a daruj