28. června 2019 Aktuálně

Druhá klinika v Iráku na dosah ruky: Pomozte nám vybavit operační sál

Do zničených domovů v severním Iráku, které museli v roce 2014 opustit a utéci před řáděním tzv. Islámského státu, se začínají vracet jejich obyvatelé. Pomalu, ale jistě, a s vidinou nového začátku obydlují oblasti doposud poznamenané vleklým konfliktem. K návratu jim pomáhá humanitární mise Diecézní charity Brno a dárci, díky kterým brzy v oblasti vznikne druhá lékařská klinika. K jejímu dokončení chybí ještě důležitý krok – vybavení operačního sálu, ambulancí a laboratoře.

Stavba celé kliniky bude stát přibližně dva miliony korun, další milion a půl činí náklady na mzdy lékařů, sester a dalšího personálu a na léky a zdravotní materiál až do konce roku 2019. Tyto finanční prostředky již projekt získal a k cíli chybí už jen malý, ale důležitý krok.  Před zahájením provozu Charita potřebuje vybavit ještě operační sál, ambulance a laboratoře tak, aby nemocnice mohla poskytovat plnou zdravotní péči, která je v místě tolik potřebná. Na toto nutné vybavení stále schází 520.000 korun. Tato částka je však již posledním krokem, který dělí nemocnici od zahájení provozu a pomoci stovkám lidí v nouzi.

Chcete nám pomoci udělat poslední krok tam, kde je to skutečně potřeba? Chcete zajistit obyčejným lidem v nouzi to nejdůležitější – zdraví? Darujte na Darujme!

Lékařská péče je v Iráckém Kurdistánu velmi potřebná právě proto, že umožňuje místním Jezídům návrat do míst, kde před válkou celý život žili. Při zajištění této péče a základní lidské potřeby se budou moci místní rodiny vrátit, nebudou již nuceny žít v uprchlických táborech a riskovat nebezpečnou cestu za nadějí v jiných zemích.

Obyčejná pomoc - sbírka na pomoc v severním Iráku

Diecézní charita Brno pomáhá kliniku vybudovat a zajistit její provoz na začátku, humanitární pracovníci dohlíží například na to, aby byla nastavena nejvyšší možná kvalita zdravotní péče poskytovaná místními lékaři. Do tří let od spuštění provozu kliniky se poté provoz kliniky osamostatní a Charita jej předá místním. „I zdejší samospráva je již od počátku finančně zapojena do projektu ve smyslu úhrady léků, částečných mezd lékařů a zdravotního materiálu. Projekt na konci roku 2020 předáme již zmíněné místní samosprávě a my zcela opustíme loď,“ vysvětluje humanitární pracovník a koordinátor projektu za Diecézní charitu Brno Filip Habrman.

V severním Iráku se Diecézní charitě Brno podařilo již postavit a úspěšně provozovat jednu lékařskou kliniku, kterou denně navštěvují desítky lidí – mezi nimi hlavně děti a senioři. Kromě kliniky Humanitární středisko Diecézní charity Brno provozuje v místě také pekárnu, v níž pracují místní ženy vykoupené ze zajetí Islámským státem.

 

Zajímá vás naše práce v Kurdistánu a chcete vědět více?

Sledujte nás a čtěte na NOVÉM WEBU CARITAS IN THE WORLD.

Jsme také na Facebooku. Dozvíte se tam vše jako první.