Domácí zdravotní péče je stále v akutním ohrožení

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Kdo nezažil, neví. Neví, že ve vlastní posteli, ve vlastním bytě může stonat i těžce nemocný člověk. Některým tuto možnost přiblížil nedávno oceněný film Domácí péče. Ale mnoho je těch, kdo o této formě zdravotní péče neví. Sestry domácí zdravotní péče se pohybují v naší společnosti nenápadně a skromně. Přesto několik čísel může ukázat, že Domácí zdravotní péče je široká platforma velice specializované zdravotní péče. Charita Česká republika ji poskytuje od roku 2001, kdy ji jako experiment začalo financovat Ministerstvo zdravotnictví.

Irácký Kurdistán lékařů

Filip Habrman měl na letošním 22. ročníku cestovatelského festivalu GoKamera společně s fotografem Richardem Boudou přednášku na téma Lékařská činnost v hermeticky uzavřené oblasti Severnáho Iráku a život tamních obyvatel.

Jeden vedle druhého, stovky kilometrů v mrazu. Jak se jelo Vánočním balíčkům na Ukrajinu

Leoš Mrtvý z Charity převáží dárečky pro děti na Ukrajinu každý rok

Sníh a mráz, 1 600 kilometrů na jeden zátah, hodiny na hranicích, potyčka mezi kamioňáky… Taková byla cesta více než 400 vánočních balíčků na západní Ukrajinu. Dětem z rodin v nouzi či dětských domovů je přivezl Leoš Mrtvý z Arcidiecézní charity Olomouc s kolegou Karlem. Nákladní auto naložené radostí, cesta dlouhá. Už podesáté…

PF 2019

Z celého srdce Vám děkujeme za Vaši přízeň a podporu v roce 2018 a zároveň Vám přejeme správné vykročení do roku 2019!

Devatenáctý ročník Tříkrálové sbírky opět přináší požehnání do domovů a solidaritu s potřebnými

Tisíce dobrovolníků si již v první lednový den nového roku nasadí na hlavu královskou korunu a navštíví domovy lidí s poselstvím Tříkrálové sbírky. Koledovat budou v období od 1. do 14. ledna 2019, lidé budou mít možnost přispět také na stáncích. V nadcházejícím devatenáctém ročníku tradiční sbírky opět dárci podpoří činnost Charity na území celé republiky, pomohou lidem v nouzi, seniorům, rodinám, lidem bez domova, s mentálním či fyzickým postižením a mnoha dalším ohroženým skupinám.

Sinjar, město, na které se (ne)zapomnělo

Sinjar ve válce a v souvislostech

Sinjar (česky někdy uváděno jako Sindžár), město přibližně o velikosti Olomouce, býval kulturně a etnicky velmi rozmanitý – vedle sebe tu bez větších problémů žili Arabové, Kurdové, jezídi a křesťané. V průběhu roku 2014 však téměř dvě třetiny oblasti obsadili vojáci tzv. Islámského státu. Město bylo zcela zničeno, o život zde přišlo přes 3 200 mužů, žen i dětí a více než 6 300 žen, dětí a mladých dívek bylo uneseno do otroctví. Z oblasti uprchlo asi 200 000 obyvatel, z nichž čtvrtina našla útočiště v uprchlickém táboře v horách vzdálených 50 kilometrů od Sinjaru. Přestože v srpnu 2014 proběhlo médii několik krátkých zmínek o tom, že je oblast v rukou ISIS, skutečnost, že tu došlo k jedné z největších genocid jezídů v 21. století, prakticky zapadla.

Mikuláš v Domově sv. Markéty

I letos navštívili skoro sedmdesát dětí v Domově sv. Markéty  Mikuláš, čert a anděl, aby nadělili všem hodným dětem.

Udělejte hezčí Vánoce seniorům i dětem u Stromu splněných přání

Advent a doba Vánoc je skvělou příležitostí pomoci druhým. I letos tak mohou učinit lidé prostřednictvím Diecézní charity Brno. Již tradičně pořádá brněnská Charita v období adventu Stromy splněných přání.

Potraviny pro potřebné pomáhají dál. Charita rozdělí dalších 33 kilogramů

Třiatřicet kilogramů potravin v předvánočním čase putuje od hodných dárců lidem v nouzi. Brněnským charitním službám pro lidi bez domova je věnovali zaměstnanci firmy Kollmorgen. I díky této pomoci si mohou do centra v Bratislavské ulici přijít lidé pro balíčky s potravinovou pomocí, které jim ulehčují cestu z nejvyšší nouze. Mnozí z nich totiž bez pomoci každý den vstávají s trýznivým pocitem hladu a často ani nevědí jestli nebo kdy budou jíst.

Všimli jsme si

Poslechněte si rozhovor v rámci pořadu Červená středa na rádiu Proglas s Filipem Habrmanem z Diecézní charity Brno a fotografem Richardem Boudou. Ti popíší situaci v Sinžáru, irácké oblasti postižené nedávným panováním teroristické skupiny Islámský stát, která mimo jiné cíleně vyhlazovala náboženskou komunitu jezídů. Hosté přiblíží, co komplikuje obnovu regionu a jaká pomoc se uskutečňuje z pomocí České republiky.