Rekord v DMS: Koncert pro Moravu vynesl téměř 12 milionů
1. července 2021 Aktuálně

Rekord v DMS: Koncert pro Moravu vynesl téměř 12 milionů

Rekordní částku v dárcovských zprávách vynesl včerejší benefiční Koncert pro Moravu. Česká televize jej uspořádala na pomoc vesnicím, přes které se přehnalo minulý čtvrtek tornádo. Do sbírky pro zasažené tak přibylo ve 145 270 zaslaných DMS rekordních 11,75 milionů korun. Na pražské Kampě vystoupili bez nároku na honorář například Dan Bárta, Vojtěch Dyk, Richard Krajčo, Adam Plachetka, Čechomor, Eva Burešová nebo Buty s Mňágou a Žďorp. Díky výtěžku a dalším penězům od dárců může Diecézní charita Brno, která pomáhá ve zničených obcích, začít s obnovou obydlí.

Česká televize uspořádala benefiční Koncert pro Moravu pouhý týden poté, co tam udeřilo tornádo. „Děkujeme České televizi za rychlost, s jakou koncert připravila, a také za její přístup. Dále umělcům i dárcům, kteří se do pomoci zapojili. Výtěžek nás velmi překvapil. Je to důkaz, že na lidi z poničených obcí na Břeclavsku a Hodonínsku myslí celá Česká republika a je to pro ně povzbuzení. Děkujeme,“ sděluje ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Přípravy na včerejší koncert odstartovaly okamžikem, kdy se v České televizi dozvěděli, jaká tragédie se prohnala Moravou. „Okamžitě jsme začali informovat, co se stalo i co je v místě neštěstí potřeba a k tomu vymýšlet, jak pomoci. Během pandemie jsme se naučili, že rychlá pomoc je nejefektivnější. Chtěli jsme dát lidem na Moravě vědět, že na ně myslíme. Chtěli jsme poděkovat všem, kteří jsou pracovně nebo jako dobrovolníci na místě. A v neposlední řadě jsme chtěli podpořit tu velkou vlnu solidarity, kterou společnost ukázala. Výsledkem je bezmála dvanáct milionu korun a historicky nejvyšší výtěžek z dárcovských zpráv z jakékoliv benefice, kterou kdy Česká televize pořádala,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Ve více než hodinovém programu se vystřídaly na dvě desítky umělců. „Když jsem byla oslovena, neváhala jsem. Ať si myslíme o Česku cokoliv, když je potřeba, tak se vždy spojíme a pomáháme. Od počátku, kdy se katastrofa stala, jsem vnímala, jak lidi reagovali, jak sdíleli, pomáhali, darovali. Jsme skvělý národ,“ komentuje zpěvačka Eva Burešová.

2