Významné ocenění „Gratias“ získal Robert Knebl z Oblastní charity Znojmo za práci s mládeží
19. března 2021 Aktuálně

Významné ocenění „Gratias“ získal Robert Knebl z Oblastní charity Znojmo za práci s mládeží

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR ocenilo vybrané sociální pracovníky při příležitosti Světového dne sociální práce. Uznání „Gratias“ Sociální pracovník roku – získal za rok 2021 v kategorii Sociální služby Mgr. Robert Knebl z Oblastní charity Znojmo.

Oceněný Robert Knebl v současnosti pracuje jako vedoucí nízkoprahového zařízení pro děti a mládež – Klubu Coolna Znojmo. Uznání získal za svoji práci pro mladé lidi, které se profesně věnuje přes dvacet let. Vítěz je mimo jiné spoluzakladatel K-centra ve Znojmě, iniciátor a zakladatel „Maringotky – prodloužené ruky streetworku“, spoluautor skateparku v Bystřici nad Pernštejnem, metodik, lektor či konzultant v oboru nízkoprahových sociálních služeb.

Přímo v Diecézní charitě Brno působí jako sociální pracovník už čtrnáct let. „Velmi si vážíme toho, že máme v týmu takové kolegy a odborníky, jako je právě pan Robert Knebl. Rád bych mu za celou Charitu poblahopřál, a také poděkoval za jeho mimořádnou práci. Získané uznání Ministerstva práce a sociálních věcí má v dnešní náročné době ještě větší význam a hodnotu,“ uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Robert Knebl vnímá ocenění jako vrchol své profesní kariéry v oblasti uznání. „Pociťoval jsem radost i za nominaci a samotné ocenění pro mě znamená obrovskou poctu a cítím vděčnost. Je to pro mě potvrzení toho, že jsem díky svým zkušenostem v oboru mohl pomoci mnoha lidem a mohl realizovat užitečné projekty, které dávají smysl nejen mně a klientům. Těší mě, že si toho všimli i lidé, kteří jsou kompetentní ocenit hodnotu a význam poskytovaných služeb a mého přístupu. Naplňuje mě pocit radosti, smysluplnosti, že to někdo v životě vidí a mohu uskutečňovat své životní poslání pomáhat lidem.“

Robert Knebl ale také dodává: „Jsem si však moc dobře vědom, že na mém úspěchu se podílelo během mé profese řada lidí. Tímto bych rád poděkoval mé kolegyni Ludmile Klhůfkové, která mě nominovala a dále poděkování patří i hodnotící komisi, která se skládá ze zástupců Ministerstva práce a sociálních věcí a odborníků z oblasti sociálních služeb a sociální práce. Nesmím zapomenout na Českou asociaci streetwork, která mě v mém oboru výrazně ovlivnila. Byl jsem překvapen, když jsem zjistil, že letos přišlo údajně 109 nominací, z kterých věřím, že nebylo jednoduché vybrat oceněné, a i proto velmi děkuji, že jsem měl možnost získat toto prestižní ocenění Gratias.“

Další informace: Ministerstvo oslavilo Světový den sociální práce mezinárodní konferencí a vyhlášením ocenění „Gratias“ (mpsv.cz)

Mgr. Robert Knebl:

  • Je mu 42 let, má 2 děti, přes 20 let pracuje v pomáhajících profesích.
  • Absolvent Střední pedagogické školy a Gymnázia ve Znojmě, obor výchovná a humanitární činnost.
  • Na FHS UTB Zlín – IMS Brno vystudoval magisterský obor sociální pedagogika.
  • Spoluzakladatel K-centra a jeden z prvních streetworkerů ve Znojmě.
  • Iniciátor a zakladatel „Maringotky – prodloužené ruky streetworku“ pro děti a mládež ve Znojmě.
  • Spolupodílel se na vytvoření prvního dokumentárního filmu o nízkoprahových službách s názvem „Čekárna na dospělost“ společně s Českou asociací Streetwork a Českou televizí.
  • Spolupodílel se na vybudování skateparku v Bystřici nad Pernštejnem s neformální skupinou skateboardistů a iniciátorem či podporovatel legálních ploch pro graffiti.
  • V Diecézní charitě Brno pracuje jako sociální pracovník 14 let, z toho 10 let v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež „Klub Coolna Znojmo“ spadající pod Oblastní charitu Znojmo.
  • V rámci OSVČ – metodik, lektor, rozvojový auditor, konzultant v oboru nízkoprahových sociálních služeb.