Každá koruna pomáhá! V letošní Tříkrálové sbírce lidé věnovali více než 38 miliónů korun

Sčítání letošního ročníku Tříkrálové sbírky je u konce. Laskaví dárci do více než 5,5 tisíců charitních kasiček i přes nelehkou dobu věnovali 38 045 431 korun, což je více jak o 4,5 mil. Kč oproti loňskému roku. Do ulic v brněnské diecézi vyrazilo přes 17 tisíc koledníků, kteří přinesli radost a boží požehnání. I v letošním roce poputují peníze na pomoc těm nejpotřebnějším – seniorům, lidem bez domova, nevyléčitelně nemocným nebo lidem ve složité životní situaci prostřednictvím Charitní záchranné sítě.

Koledníci v kostýmech králů letos již po třiadvacáté rozdávali radost, nabízeli požehnání a příležitost přispět na pomoc lidem v nouzi. „Srdečně děkujeme všem dárcům, koledníkům i podporovatelům, kteří se v letošním roce zapojili. Velmi si vážíme projevené solidarity, že v této tíživé době myslí na ty nejpotřebnější. Z tříkrálových příspěvků podpoříme v celém regionu péči o nevyléčitelně nemocné či pomůžeme prostřednictvím Charitní záchranné sítě lidem, kteří propadají sítí standartní pomoci nebo i přes tuto pomoc žijí pod hranicí důstojného života,“ uvedl Oldřich Haičman, ředitel Diecézní charity Brno.

Tříkrálová sbírka v Brně

Brňané na pomoc potřebným věnovali v letošním roce celkem 3 282 759 korun. Štědří byli i dárci v online darech, kdy na pomoc lidem v nouzi zaslali 252 010 korun. Do Tříkrálové sbírky se v letošním roce zapojily farnosti, školy a školky, instituce i různá sdružení – např. Skaut a Junák. „V letošním roce máme v Brně v plánu ze získaných peněz nakoupit speciální koupací lůžko pro klienty Domova pokojného stáří Kamenná, přispět na nákup auta pro zdravotní sestry, které navštěvují pacienty v jejich domovech či bezpečně upravit prostory zahrady v Azylovém domě pro matky s dětmi,“ dodal ředitel Oldřich Haičman.

Tříkrálová sbírka v diecézi

Tříkrálová sbírka probíhá ve všech oblastních Charitách brněnské diecéze. V diecézi nejvíce vykoledovali v Oblastní charitě Rajhrad. Pro potřebné získali dokonce 6 058 826 korun. Peníze ze sbírky pomohou dovybavit Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa či vybudovat parkoviště pro terénní automobily. Velkorysí byli i dárci v Oblastní charitě Žďár nad Sázavou, kde věnovali těm nejpotřebnějším celkem 4 830 587 korun. Z tříkrálových darů budou podpořeny služby pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Cílem je podílení se na zabezpečení svozu uživatelů do denních stacionářů pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením Nesa a Rosa. Uživatelé nejsou schopni sami uhradit celkové náklady na svoz, bez kterého by nemohli stacionář navštěvovat.

Přehled dalších záměrů sbírky najdete také na: https://www.trikralovasbirka.cz/vyuziti/

Podrobný přehled výnosů pro rok 2023 za jednotlivé Oblastní charity:

Služby Brno

147 621 Kč

CELKEM

38 045 431 Kč

Podrobné výsledky za jednotlivé oblastní Charity, farnosti i obce najdete na webových stránkách: https://www.trikralovasbirka.cz/vysledky/

Peníze ze sbírky jsou rozděleny podle vnitřního klíče Charity ČR takto: 65 % vybraných prostředků se vrací charitám, které je vykoledovaly, 15 % je určeno na velké diecézní projekty, 10 % na rozvojové projekty v zahraničí, 5 % na projekty Charity Česká republika, 5 % jsou zákonné režie sbírky.