Charita organizuje humanitární pomoc pro Ukrajinu
24. února 2022 Aktuálně

Charita organizuje humanitární pomoc pro Ukrajinu

Diecézní charita Brno hluboce soucítí s občany Ukrajiny a intenzivně pracuje na konkrétní pomoci. Ruský útok na Ukrajinu vnímá jako hrubý zásah do autonomní suverenity země. „Jsme zděšeni a modlíme se za všechny občany Ukrajiny, kterých se konflikt dotýká,“ sdělil ředitel Oldřich Haičman. Diecézní charita Brno se připojuje k veřejné sbírce na pomoc Ukrajině, kterou vyhlásila Charita Česká republika.

Sbírka Charity ČR pro Ukrajinu

Charita Česká republika už vyčlenila na urgentní humanitární pomoc půl milionu korun z krizového fondu. Lidé mohou sbírku podpořit přispěním na sbírkový účet: 55660022/0800, variabilní symbol 104.

Diecézní charita Brno se připravuje na přijetí uprchlíků z Ukrajiny a spolupracuje v této krizové situaci s Městem Brnem a Jihomoravským krajem, aby společně zajistili kroky účinné pomoci. Nabídky konkrétní pomoci od veřejnosti přijímají pracovníci krizové linky Oblastní charity Blansko. Telefonní čísla 516 410 668 nebo 737 234 078 jsou k dispozici nonstop. „Pomoc pro Ukrajinu je pro nás nyní prioritou. Oběti válečných konfliktů jsou, bohužel, tou nejohroženější skupinou,“ dodal Haičman.  

Diecézní charita Brno pomáhá na Ukrajině dlouhodobě. Konkrétně Oblastní charita Znojmo poskytuje například finance pro léčbu dětí z chudých rodin a celkově podporuje sociálně slabé rodiny, domy na půl cesty a další. „Samozřejmě máme v tuto chvíli velkou obavu o naše ukrajinské spolupracovníky, ale věříme, že díky našim kontaktům, budeme moci účinně pomoci,“ řekl Haičman. Také Oblastní charita Třebíč realizuje projekty na Ukrajině, konkrétně v Záporožské oblasti. Pomáhá seniorům, zdravotně znevýhodněným a lidem se závislostmi.

Více o pomoci Diecézní charity Brno na Ukrajině:
https://znojmo.charita.cz/co-vsechno-delame/pomoc-na-ukrajine/ 
https://trebic.charita.cz/nase-sluzby/humanitarni-pomoc/ 

Kontakt pro média
Eva Bělocká, oddělení komunikace
728 836 285
eva.belocka@brno.charita.cz