AKTUÁLNĚ: Sinjar ve stínu války - zprávy z kliniky
11. října 2019 Humanitární pomoc

AKTUÁLNĚ: Sinjar ve stínu války - zprávy z kliniky

Dnes náš zdravotnický tým v Sinjaru pokračoval v pracích potřebných k brzkému otevření nové kliniky. I přesto, že o 100 kilometrů dále turecká armáda bombarduje severní Sýrii, pokračujeme ze všech sil, aby byla klinika dokončena co nejdříve a my tak mohli obyvatelům, ale možná brzy i uprchlíkům poskytnout dobrou zdravotní péči.

Situace v regionu je velmi napjatá. Dnešní cesta z Mosulu (kde nakupujeme léky a zdravotnický materiál) do Sinjaru trvala našim zaměstnancům neuvěřitelných deset hodin - obvykle přitom trvá hodinu a půl! Je třeba projet deset kontrolních stanovišť, která spravují iráčtí vojáci a také milice Hasdi Al Shabi. Momentálně je nutné počítat s důkladnými kontrolami a vysvětlováním na každém jednotlivém stanovišti, vždyť vojáci dnes zastavují i osobní automobily. Máme výhodu, protože náš tým je místní a osádky stanovišť naše zdravotníky většinou znají, ale ani tak nemůžeme převážet vše najednou: nakoupené léky a materiál přepravujeme po částech, abychom neupoutávali příliš velkou pozornost, navíc pokaždé hrozí, že náklad vojáci seberou.

Po desetihodinové cestě náš tým léky i zdravotnický materiál vyložil a umístil na klinice – pomáhat nám přitom chodili místní lidé. Především doktor Shamo se těší velké oblibě, neboť zde lidem pomáhal už v době, kdy město okupoval tzv. Islámský stát, a tak se mu obyvatelé chodí také důvěrně vypovídat.

Nejistota a strach z toho, že přijdou nové boje, že lidé opět ztratí to, co konečně získali zpět, jsou všudypřítomné. „Budeme muset znovu bojovat, ztratíme naše blízké. Sami nevíme, co bude dál. Největší strach máme z toho, že Islámský stát znova povstane,“ svěřil se nám dnes jeden z obyvatel Sinjaru. Místní se začali zásobovat potravinami a pitnou vodou, mnoho lidí se ale také balí a je připraveno oblast opět opustit a hledat útočiště v Iráckém Kurdistánu. Lidé žijící v uprchlickém táboře v horách u Sinjaru také ztratili pocit bezpečí a několik rodin se již přesunulo do města Sunune či do Sherfadeenu. Informace o pohybech turecké armády i o dalším aktuálním dění však momentálně získáváme těžko – již 5 dní jsou totiž lidé v celém Iráku odříznuti od internetu, což souvisí se sílícími demonstracemi v Bagdádu, které pro místní obyvatele znamenají především další chaos.

V této neutěšené atmosféře však i dělníci pokračují v dokončovacích pracích na klinice. Dnes připojovali elektřinu ze státního zdroje, vzdáleného 150 metrů od naší stavby, vše proběhlo bez problémů. Další lidé myli podlahy a okna, jiní montovali skříně a lavice pro pacienty a pracovní stoly a židle do ordinací lékařů. Díky stavbě naší kliniky získalo mnoho obyvatel práci a jsou za ni opravdu vděční.

Podpořte humanitární středisko v jejich práci - sledujte více na www.intheworld.charita.cz