Lidé chtějí pomáhat. Do Sbírky potravin darovali o 2 tuny jídla více než loni Zobrazit fotogalerii
23. listopadu 2020 Potravinová sbírka

Lidé chtějí pomáhat. Do Sbírky potravin darovali o 2 tuny jídla více než loni

Plné koše jídla a drogistického zboží přiváželi zákazníci brněnského Tesca k dobrovolníkům v zelených zástěrách s nápisem Sbírka potravin. Mezi nimi přebíral v sobotu 21. listopadu dary od lidí i Jiří. „Mnozí přicházeli na nákup cíleně s tím, aby pomohli. Nejčastěji darovali těstoviny, mezi nejrůznějšími potravinami byly i bonbony a čokolády. Lidé mysleli i na děti, za což jsme je pochválili. Také mě překvapilo, že navzdory koronaviru se vybralo tak velké množství darů,“ popsal Jiří. Jen v obchodech Diecéze brněnské se nyní podařilo nastřádat o 2 tuny pomoci více než loni.

Sbírka potravin ovládla v sobotu 21. listopadu zapojené obchody po celé České republice. Zákazníci tam věnovali jídlo i drogistické zboží pro potřebné. A nastřádali rekordní počet. Přitom letos byla Sbírka potravin velmi komplikovaná – na jaře byla kvůli koronavirové krizi zrušena a zásoby potravinových bank se tak dostaly na minimum. „Nyní sbírku provázely přísná hygienická opatření. Museli jsme také snížit počet dobrovolníků, kteří v obchodech se sběrem potravin a dalších darů pomáhali. Je tedy velkým překvapením, že i v této těžké době lidé myslí na druhé a jen pro služby Charit v brněnské diecézi přispěli 13 462 kilogramy zboží, což je o 2 091 kilogramů více než loni na podzim,“ uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

V Tescu – v brněnském Králově poli lidé věnovali Charitě 1 704 kilogramů jídla a drogistického zboží.  Diecézní charita Brno je pak rozdělí mezi ty nejpotřebnější. „Tyto dary podpoří maminky s dětmi v tísni z azylového domu sv. Markéty a také klienty Charitní záchranné sítě, což jsou lidé v bezvýchodných krizích, kteří se ocitli v nejvyšší nouzi,“ sdělil Oldřich Haičman.

Oblastní Charity v brněnské diecézi nejčastěji rozdělují potravinovou pomoc lidem bez domova, sociálně slabým klientům poraden a dalších služeb, ohroženým maminkám s dětmi a rodinám, seniorům nebo lidem z azylových domů.

Potravinová sbírka se koná dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. Organizuje ji Česká federace potravinových bank, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru.

Výsledky Sbírky potravin v brněnské diecézi

Služby Brno - Domov sv. Markéty 1 704 kg
Oblastní charita Blansko 1 187 kg