Rekonstrukce přinesla klientům chráněného bydlení větší pohodlí i nové bezbariérové výtahy
20. června 2019 Pro média

Rozsáhlé stavební práce v domě na adrese Žižkova 3, které přinesly nové kuchyně a koupelny klientům Chráněného bydlení sv. Anežky i bezbariérové výtahy, jsou u konce. Na větší pohodlí se mohou těšit obyvatelé čtrnácti bytů i další lidé, kteří prostory využívají.

Celkové náklady na rekonstrukci přesáhly devět milionů korun. U třinácti bytových jednotek byla změněna jejich dispozice z 1+1 na 1+kk, u jednoho bytu pak byla vybudována nová toaleta. Největší proměnou prošly koupelny a kuchyně, které byly před rekonstrukcí v původním stavu. „Vybavení koupelen bylo již na hranici životnosti, takže jejich rekonstrukce pro nás byla velmi důležitá. Klienti si na změny začínají zvykat a objevují, že nové dispozice i vybavení bytů jsou mnohem pohodlnější,“ vysvětluje vedoucí Chráněného bydlení sv. Anežky Bc. Petr Čevelík.

Dům na adrese Žižkova 3 byl postavený ve 40. letech minulého století Českou katolickou charitou, původně v něm žily osamělé ženy. Po roce 1948 jeho správu převzalo město Brno. Od poloviny sedmdesátých let v něm provozovalo pečovatelskou službu. V roce 2003 byl objekt navrácen zpět Diecézní charitě Brno, která jej začala využívat pro své služby. V roce 2010 v bytových jednotkách bylo zřízeno Chráněné bydlení sv. Anežky. Původně zde vzniklo pouze šest bytových jednotek, na základě vzrůstajícího počtu zájemců se služba rozšířila do aktuální kapacity 31 klientů. Chráněné bydlení sv. Anežky je určeno lidem s mentálním postižením, duševním, zdravotním či jiným chronickým onemocněním. V zařízení jsou klientům k dispozici po dobu 24 hodin denně asistentky, které dochází do jednotlivých bytů dle předchozí domluvy a individuálních potřeb klientů. Každý obyvatel chráněného bydlení má jednopokojový byt s kuchyňkou a vlastní koupelnou, může také využívat společné prostory, jako je zahrada, kaple a společenská místnost. V současnosti v budově sídlí také další charitní služby – pečovatelská a ošetřovatelská služba, domácí hospic, Asistenční služba sv. Raffaela a Charitní půjčovna kompenzačních pomůcek.

V rámci projektu byl v budově instalován nový evakuační výtah, zároveň byl původní výtah vyměněn za stejný typ nového evakuačního výtahu. V přízemí byla umístěna také nová schodišťová plošina, která umožňuje klientům snazší přístup na zahradu. „Bezbariérové a bezpečné prostředí, které vyhovuje všem standardům je pro nás prioritou. Snažíme se zajistit, aby naše služby měly vhodné zázemí, aby se klienti cítili dobře a naši zaměstnanci měli odpovídající podmínky pro vykonávání své záslužné činnosti. Děkujeme všem organizacím a partnerským společnostem za jejich pomoc a finanční účast, která nám umožnila rekonstrukci uskutečnit,“ říká ředitel Diecézní charity Brno Ing. Mgr. Oldřich Haičman, MBA.

Rekonstrukce budovy Žižkova 3 v číslech:

• 2,55 km elektro kabelů
  • 1,06 km vodovodního potrubí