10. října 2019 Aktuálně

Humanitární středisko DCHB: Mobilizujeme všechny zdravotnické síly na klinice Sinjar/Sherfadeen

Nová klinika ve městě Sinjar, vznikající za podpory Ministerstva zahraničních věcí České republiky a Diecézní charity Brno, měla být slavnostně otevřena 16. října 2019. Událostmi dnešního dne se situace zásadně mění. Místní lékaři urychlili proces vybavování kliniky, aby mohli základní ošetření dětem i dospělým v oblasti začít poskytovat co nejdříve. Rovněž se připravují na potencionální uprchlickou vlnu ze severní Sýrie.

I přes plánovanou třídenní dovolenou lékařského týmu (jezídové v těchto dnech slaví svátky) lékaři setrvávají na místě a urychleně se snaží kliniku doplnit léky, zdravotnickým materiálem a posledním chybějícím vybavením.

Turecká invaze ve městě Kámišlí a  Al-Malikiyah je od města Sinjar vzdálena přibližně 150 km.

Mapa-Sinjar

Lidé ze zasažených území začali prchat směrem k Iráckému Kurdistánu, nikoliv do oblasti Ninevah, v níž provozujeme naše kliniky. Situace se ovšem může každým dnem změnit, protože hrozí uzavření některých hraničních přechodů. Přidruženou obavou humanitárních pracovníků zůstává možné napadení samotného Sinjaru právě probíhající tureckou invazí a v neposlední řadě znovu aktivním Islámským státem, který dnes zaútočil ve městě Rakka. Lidé v Sinjaru nechtějí svůj domov znovu opouštět a jsou připraveni o něj opět bojovat.

Události jsou napjaté i vzhledem k probíhajícím protivládním demonstracím v samotném Iráku (Bagdád a Kirkúk).

Proto jsme v neustálém spojení s našimi partnery a lékaři v oblasti a situaci pravidelně sledujeme. Kliniku i pekárnu ve městě Sinjar plánujeme otevřít co nejdříve. Držte nám palce.