⁠Maminky s dětmi z azylového domu sv. Markéty v Brně mají útulnější domov
5. května 2022 Aktuálně

⁠Maminky s dětmi z azylového domu sv. Markéty v Brně mají útulnější domov

Prostory vymalovali zaměstnanci ze společnosti PPG, kteří Domovu pomáhají už dva roky. Spolupráci dnes završilo slavnostní otevření vymalovaných prostor. Renovace zároveň potěšila tamní maminky s dětmi jako dárek ke Dni matek.  

Dobrovolníci v brněnském Domově sv. Markéty v rámci projektu COLORFUL COMMUNITIES® vymalovali chodby v pěti podlažích budovy i v zájmových místnostech a natřeli zábradlí v celém objektu. Na renovaci se přímo podílelo 49 dobrovolníků z PPG od října roku 2021 do začátku ledna tohoto roku. Na výmalbu bylo použito více než 400 litrů nátěru PRIMALEX® Ceramic.

Renovace vyšla na 765 tisíc korun a kompletně ji zajistila a zafinancovala společnost PPG, výrobce barev a nátěrových hmot, ke kterým patří také Primalex Ceramic. V Brně se nachází Centrum sdílených služeb společnosti PPG s přibližně 500 zaměstnanci, kteří řeší agendu převážně v oblasti účetnictví, personalistiky a IT a podporují pobočky na celém světě.

„Stav chodeb v budově nebyl dobrý, v omítce byly díry a stěny potřebovaly opravit a znovu vymalovat,“ vysvětlil Jiří Pospíšil, technicko-obchodní zástupce společnosti PPG. „Na pomoc se škrábáním starších vrstev, opravou stěn a prvními bílými vrstvami nátěru jsme si přizvali profesionálního malíře, barevné vrstvy a batikování provedli naši dobrovolníci.“

Slavnostní otevření Domova sv. Markéty je symbolicky navázáno na nadcházející Den matek, zařízení totiž pomáhá právě těhotným ženám a ženám s dětmi, které se ocitly v nepříznivé životní situaci. Domov sv. Markéty je jednou ze služeb Diecézní charity Brno a poskytuje pobytovou sociální službu Azylové domy. Matkám s dětmi nabízí ubytování po dobu až 1 roku, během níž jim pomáhá s materiálním zajištěním, jednáním s úřady, hledáním práce, ale i se školní přípravou dětí.

„Azylový dům má k dispozici 28 zařízených bytů s celkovou kapacitou 100 lůžek. Za poslední dva roky, kdy PPG v Domově pomáhá, zde našlo zázemí a podporu přes 180 maminek s více než 320 dětmi v krizové životní situaci,“ uvedla Monika Žewucká, vedoucí Domova sv. Markéty.

Dobrovolníci měli při renovaci na paměti, že zařízení je také útočištěm pro děti. Kromě běžných malířských úkonů proto došlo i na hravější nástěnné malby. Zahradu, tělocvičnu a společenskou místnost ozdobila malbami podle vlastního návrhu zaměstnankyně PPG Vivien Lattenberg s pomocí dalších dobrovolníků.