Tradiční projekt Postní almužna se letos zaměří na potřebné ve farnostech
16. února 2021 Aktuálně

Tradiční projekt Postní almužna se letos zaměří na potřebné ve farnostech

Od Popeleční středy 17. února se mohou lidé zapojit do projektu Postní almužna Diecézní charity Brno. V průběhu postní doby se věřící pomocí tří prvků – tedy almužny, postu a modlitby duchovně připravují na Velikonoce. „Tradiční akci Postní almužna i v letošním roce pravděpodobně prožijeme pod tlakem pandemie covidu-19. Budeme proto rádi, když lidé věnují ušetřené peníze potřebným ve své farnosti. Například těm, které poznamenala současná krize. Jsem přesvědčen, že mnoho z nás má v okolí někoho, kdo potřebuje naši modlitbu, lásku i almužnu,“ řekl Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Co je Postní almužna

Projekt Postní almužna potrvá od 17. února do 11. dubna 2021. Od Popeleční středy jsou ve farnostech po celé brněnské diecézi připraveny k rozebrání malé schránky – postničky s jarním motivem. Do nich mohou lidé vkládat peníze, které ušetří za věci, které si během půstu odřekli (např. kávu, čokoládu). Na konci postu přinesou svoji postničku zpět do kostela nebo na místo, které si dohodnou s knězem. Na papírovou postničku je dobré i napsat, komu chtějí postící své peníze věnovat.

Postnicka_Vystrihovanky.pdf  - stahujte zde

Almužna na potřebné

První hodnocení uplynulého roku v Diecézní charitě Brno ukazuje, že roste počet lidí, kterým pandemie koronaviru ztížila osobní situaci. V letošním roce proto Diecézní charita Brno doporučuje, zaměřit se na potřebné ve svém okolí. „Lidé, kteří neurčí, komu chtějí svoje peníze z Postní almužny věnovat podpoří účel, který stanovila Charita. V roce 2021 to v Brně bude Domácí hospic sv. Lucie a Azylový dům pro lidi bez domova,“ uvedla koordinátorka Postní almužny Katarína Durkáčová.

Co znamená půst

Postní doba je důležitým časem příprav na Velikonoce. V tomto období je lidem doporučováno, aby se zaměřili na osobní duchovní růst a obnovu.  Už po staletí se k tomu volí tři základní pilíře – modlitba, půst a almužna (dar na potřebné). „Modlitba má být příležitostí k osobnímu rozhovoru s Bohem, zamyšlení, zhodnocení nebo také kladení důležitých otázek v jeho přítomnosti. Půst je modlitbou těla. Pomáhá nám do vztahu k Bohu zapojit také náš tělesný rozměr. Trénuje v nás smysl pro přemáhání nás samých. Slovo almužna pochází z řeckého slova elemósyné a znamená milosrdenství. Jedná se o plod naší modlitby, která nás mění tím, že nás zaměřuje na druhého člověka. Může mít podobu finanční pomoci nebo služby někomu v našem okolí, “ vysvětlil pastorační asistent pro charitní služby v Brně Pavel Hruban.