V Brně se poprvé uskuteční Festival Mozaika věnovaný sociálním službám
1. dubna 2019 Aktuálně

V Brně se poprvé uskuteční Festival Mozaika věnovaný sociálním službám

Barevné střípky mozaiky představující témata ze sociální oblasti již zanedlouho zaplní Místodržitelský palác na Moravském náměstí v Brně. Od 9. do 11. 4. 2019 se v jeho prvním patře uskuteční první ročník Festivalu Mozaika. Zájemci se na novém festivalu sociálních služeb dozví například jak se dostat z dluhové pasti, nahlédnou za dveře cizinecké poradny nebo si poslechnou svědectví lidí s duševním onemocněním.

Nový festival pořádá centrum CELSUZ Diecézní charity Brno. „Témata jednotlivých aktivit se týkají cílových skupin, kterým se v našich službách věnujeme. Přednášet a představovat je budou odborníci srozumitelnou a zábavnou formou tak, aby byly informace pro účastníky užitečné a aby se pro ně sociální oblast stala konkrétnější. Program je uzpůsobený tak, aby si v něm něco zajímavého našli mladší i starší návštěvníci, laici i lidé, kteří o jednotlivých tématech mají povědomí,“ vysvětluje vedoucí centra CELSUZ Veronika Imrichová.

Účastníci festivalu se mohou těšit na diskuze, workshopy a interaktivní kvíz, promítání filmů, přednášky nebo výstavy. Zájemci si také neformálně promluví nad šálkem kávy s psychiatričkou MUDr. Máriou Durankovou. O dalších zajímavých tématech promluví odborníci – v první den festivalu o lidech s poruchou osobnosti pohovoří Mgr. Miroslava Čevelíková z terapeutické komunity Kaleidoskop a následující den bude o dluhové problematice přednášet expertka Bc.Barbara Halířová. Program začíná každý festivalový den ve 14:00 a je zcela zdarma. Oficiální slavnostní zahájení festivalu se uskuteční v úterý 9.4. v 17:00.

Po dobu konání festivalu bude připravený také doprovodný program v prostorách chodby v prvním patře Místodržitelského paláce. Přítomní tam budou odborníci z řad pracovníků centra, kteří představí sociální služby a zodpoví otázky návštěvníků. „Mnozí lidé mají ve svém okolí někoho, kdo potřebuje pomocnou ruku, často však nevědí, na koho své blízké odkázat. Festival proto představuje prostřednictvím symbolických střípků pomoc, kterou poskytují pracovníci centra Celsuz. Chceme poukázat na to, že okolo nás jsou lidé v různých nepříznivých situacích a že je tu pro ně dostupná a odborná pomoc,“ říká ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Program festivalu zakončí populární slameři. Tématem večera bude opět sociální práce, které vystupující básníci dodají zábavný rozměr.

Neváhejte nahlédnout do programu a vybrat si sociální službu, kterou chcete více poznat.
Těšíme se na vás!

Festival Mozaika 2019