Charita poděkuje dobrovolníkům společným DOBROpiknikem v úterý 22. června
17. června 2021 Aktuálně

Charita poděkuje dobrovolníkům společným DOBROpiknikem v úterý 22. června

Dne 22. června 2021 pořádá Dobrovolnické centrum Diecézní charity Brno akci s názvem DOBROpiknik. V úterní podvečer chce Charita společným setkáním v Björnsonově sadu poděkovat dobrovolníkům za jejich podporu. Od 16 hodin je tedy pro dobrovolníky připravený program a zajímavé aktivity. Pod stromy v parku návštěvníci najdou stanoviště Charity a partnerských organizací, které se dobrovolníkům věnují.

Cílem DOBROpikniku je poděkovat všem lidem, kteří se zapojili do dobrovolnictví. V době pandemie covidu-19 bylo a stále je dobrovolnictví důležitou součástí ochrany nejzranitelnějších. V Charitě dobrovolníci například pomáhali v nonstop centru pro lidi bez domova u Anthroposu, ve službách pro seniory, při sbírkách nebo v telefonickém programu Dobré srdce na dálku,“ uvedl ředitel Diecézní charity Brno a garant dobrovolnictví Charity ČR Oldřich Haičman.

Program DOBROpikniku

Akce odstartuje v 16 hodin uprostřed Björnsonova sadu u Piknik boxu, kdy budou na pódiu představeny informace o dobrovolnictví. Pak zahraje skupina Skákající králíčci a Sonic People. Na hudbu naváže komik Pavol Seriš a DOBROpiknik zakončí vystoupení kapely Spálené sušenky. Návštěvníci se mohou celé odpoledne projít bosou stezkou, vést Smysluplné rozhovory na piknikové dece nebo se naučit, jak dobře pečovat o své zdraví. „Dobrovolníci, kteří na DOBROpiknik dorazí, mohou sdílet svoje zkušenosti a dojmy z dobrovolnické pomoci. U jednoho stánku lidé najdou kvíz – Poznej, jaký jsi typ dobrovolníka nebo se mohou si popovídat se zkušenými dobrovolníky s označením Živá knihovna,“ vysvětlila organizátorka a hlavní koordinátorka Dobrovolnického centra Tereza Veselá.

Dobrovolnictví v Diecézní charitě Brno roce 2020

V roce 2020 evidovalo Dobrovolnické centrum celkem 373 dlouhodobých dobrovolníků v brněnské diecézi. Ti pomáhali v charitních službách celkem 19 608 hodin. Krátkodobě se Charitě registrovalo celkem 430 lidí. Dobrovolníci byli důležitou součástí týmu nonstop centra pro lidi bez přístřeší u Anthroposu, pomáhali s nákupem seniorům, vytvářeli ochranné pomůcky nebo telefonovali osamělým lidem v programu Dobré srdce na dálku. Celkem 10 844 dobrovolníků se v roce 2020 zapojilo do sbírek a benefičních akcí, jako je Tříkrálová sbírka nebo Koláč pro hospic.

2020_Dobropiknik 23    2020_Dobropiknik 12