DOBROpiknik zve k setkání nad dobrými skutky a nabízí bohatý program Zobrazit fotogalerii
14. června 2022 Aktuálně

DOBROpiknik zve k setkání nad dobrými skutky a nabízí bohatý program

Dobrovolníci nejen z brněnské Charity se ve čtvrtek 16. června sejdou na již tradičním DOBROpikniku. Od 16:00 je pro ně v Björnsonově sadu připraven program jako poděkování za pomoc, kterou Charitě věnují. Kromě toho DOBROpiknik nabízí Brňanům informace o tom, jak se stát dobrovolníkem, proto jsou i oni srdečně zváni. Vstup na akci je zdarma.

Stánky neziskových organizací, hudbu, aktivity pro dobrovolníky i veřejnost nebo občerstvení najdou návštěvníci ve čtvrtek v Björnsonově sadu. Dobrovolnické centrum Diecézní charity Brno připravilo 4. ročník DOBROpikniku, na kterém se potkají dobrovolníci, neziskové organizace i veřejnost. „Chceme hlavně poděkovat dobrovolníkům, kteří nám neúnavně pomáhají. Jejich potřebu si stále silněji uvědomujeme zejména při zvládání krizových situací jako bylo tornádo na jihu Moravy nebo pomoc lidem přicházejícím z Ukrajiny,“ řekl Oldřich Haičman, ředitel Diecézní charity Brno.

Právě téma solidarity s Ukrajinou se letos objeví i na DOBROpikniku. „Návštěvníci si budou moci vyrobit zjednodušenou formu tradičního ukrajinského věnce z květin, kterému se říká vinka. Symbolicky tak vyjádříme podporu lidem, kterým pomáhá i Charita,“ uvedla koordinátorka dobrovolníků Andrea Sládečková, která se dobrovolnické pomoci Ukrajincům věnuje.

Mezi dalšími aktivitami, které si budou moci lidé vyzkoušet, jsou například acroyoga, hra na tělo nebo tai chi. Na pódiu se vystřídají kapely Kupodivu a Popsmog. Nejdůležitější jsou ale stánky neziskových organizací, kde se lidé dozví, jak se mohou do dobrovolnické pomoci zapojit. „Jsme rádi, že se každý rok zapojují nové organizace a můžeme tak nabídku neustále rozšiřovat,“ pochlubila se Tereza Veselá, která DOBROpiknik organizuje. Akce se letos koná pod záštitou primátorky statutárního města Brna JUDr. Markéty Vaňkové. 

Do pomoci Diecézní charity Brno bylo v loňském roce zapojeno okolo 4 700 dobrovolníků z toho 537 v krizových situacích.

Diecézní charita Brno je součástí Charity Česká republika, která letos slaví 100 let od svého založení. V začátcích stála její pomoc právě na dobrovolnicích, proto i toto výročí DOBROpiknik připomene.