E-shop Charitního bazaru Baltazar zdobí móda designérky Nedomové
14. dubna 2021 Aktuálně

E-shop Charitního bazaru Baltazar zdobí móda designérky Nedomové

Charitní bazar Baltazar pomáhá potřebným už dlouhá léta. Aby mohl pokračovat dál, snaží se nyní finančně zajistit i sám sebe. Daří se to barvitým způsobem. V brněnském Baltazaru poskytují práci dlouhodobě nezaměstnaným a podporují lidi v nouzi, kteří si mohou vyzvednout šatstvo zdarma. Na své si přijdou také zákazníci v kamenný prodejnách nebo prostřednictvím e-shopu www.baltazar-bazar.cz. Právě e-shop z velké míry finančně zabezpečuje chod Baltazara nyní v době pandemie. Sortiment tam nově vyšperkovala udržitelná móda od brněnské designérky Ivety Nedomové.

Designérka Iveta Nedomová nabízí modely z přírodních a obnovitelných materiálů, jako jsou vlna, bavlna a viskóza. „Ženy nyní nemohou chodit do divadla, tráví mnoho času na Home officech a nejsou zdaleka tak aktivní. Proto tvořím velmi funkční, pohodlnou, účelovou, ale přitom volnomyšlenkářskou a osvobozující kolekci,“ říká návrhářka.

Koupí jejího oblečení zákazníci podpoří Baltazara, a to 30 % z částky každého zakoupeného modelu. S pomocí potřebným má Iveta Nedomová své zkušenosti. Když se při cestách zastavila v rumunské Bukurešti, prožila tam silné zemětřesení. Nádraží bylo přeplněné lidmi v krizi, kteří stáli fronty na nedostatkové zboží a tam tehdy Iveta uviděla ležet bankovku. „Peníze jsem dala žebrákovi, který ležel na ulici upoutaný na desku s kolečky. Z toho pocitu podarování jsem žila ještě dlouho, byla to nepopsatelná odměna,“ vzpomíná.  

Udržitelná móda Ivety Nedomové pro Baltazar   Udržitelná móda Ivety Nedomové pro Baltazar 

Komu všemu a jak Baltazar pomáhá

V 5 kamenných prodejnách, třídírně, centrální skladu a e-shopu Charitního bazaru Baltazar pracuje celkem 14 osob. „Některé z nich jsou dlouhodobě bez práce. V našem centrálním skladu v Rosické ulici pak vydáváme lidem v nouzi oblečení na poukázky. Každý měsíc si tak u nás zdarma vyzvedne šatstvo 700–1000 potřebných,“ přibližuje vedoucí Baltazara Filip Habrman.

Baltazar je nyní na e-shopu závislý. Opatření v souvislosti s pandemií covid - 19 totiž uzavřely všechny prodejny. „Proto musíme hledat jiné cesty, jak si vydělat na provoz. V dubnu navíc začneme v e-shopu nabízet i kávu z místní pražírny a moravská vína. Pokud se propojení a spolupráci s designérkou Ivetou Nedomovou bude dařit, další naše společné kroky povedou do výroby patchworkových dek,“ uzavírá Filip Habrman.