CEITEC MU bude testovat přítomnost nového koronaviru v Diecézní charitě Brno
21. dubna 2020 COVID-19 opatření

CEITEC MU bude testovat přítomnost nového koronaviru v Diecézní charitě Brno

Diecézní charita Brno v době pandemie denně pečuje o 3 tisíce seniorů, nemocných a lidí bez domova, kteří patří k nejohroženějším skupinám. Pracovníci Charity jsou tedy už od počátku vystaveni vysokému riziku nákazy koronavirem. Laboratoř výzkumného institutu CEITEC Masarykovy univerzity bude proto pravidelně testovat pracovníky Charity a ohrožené skupiny klientů.

Laboratoř CEITEC bude pro Charitu provádět testování na přítomnost viru metodou PCR. Tyto testy odhalí přítomnost viru v těle i u bezpříznakových průběhů onemocnění. Samotný odběr vzorků zajistí kvalifikovaní a speciálně vyškolení zdravotníci Diecézní charity Brno. Ti budou muset při odběrech dodržovat nejpřísnější režim ochrany.

Testovat se budou především pracovníci z terénních služeb – tedy pečovatelky, zdravotní sestry a sociální pracovníci. Stejně tak se Charita zaměří i na zaměstnance z pobytových zařízení a na ohrožené klienty.  „Díky pravidelnému testování laboratoří CEITEC budeme moci více chránit naše pracovníky, klienty i pacienty. Týdně bychom mohli otestovat až 100 osob ze všech oblastí, kde Diecézní charita Brno provozuje svoje služby. Věříme, že tento krok povede k lepší prevenci šíření onemocnění právě mezi nejohroženějšími skupinami obyvatel,“ vysvětlil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Náklady na počáteční testování bude hradit sbírka z Masarykovy univerzity. Na financování další fáze testování hledá Diecézní charita Brno štědré dárce. Každý, kdo chce podpořit Charitu v péči o potřebné v době pandemie, může zaslat peníze prostřednictvím platební brány: https://dchb.charita.cz/podporte-nas/podle-formy-daru/online-platba/ nebo přímo na číslo účtu: 2008247621/0100 vedeného u Komerční banky (DCHB).