COVID-19 opatření

Zde najdete aktuální informace, týkající se preventivních opatření, které Diecézní charita Brno zavádí pro zamezení šíření nemoci COVID - 19. Naším cílem je nadále zůstat nablízku všem, kteří potřebují naši pomoc, ale zároveň udělat všechno proto, abychom ochránili zdraví našich klientů i našich zaměstnanců. 

Pro další aktuální informace sledujte i náš Facebook

Chcete nám pomoci? 

Dobrovolníci se mohou hlásit prostřednictvím tohoto formuláře

Podpořte nás! I pro nás je tato doba velmi náročná, proto oceníme jakoukoliv podporu, protože není malých darů.

Změna provozu recepce v našem sídle na tř. Kpt. Jaroše 9:

Recepce bude otevřena vždy od 8:30 do 16:30 na zazvonění.

Děkujeme, že chráníte sebe i nás a přicházíte k nám s rouškou! 

 

Telefonické rozhovory dobrovolníků a osamělých lidí opět pomáhají
25. listopadu 2020 Diecézní charita Brno - Služby Brno

Telefonické rozhovory dobrovolníků a osamělých lidí opět pomáhají

Dobrovolnické centrum Diecézní charity Brno už od jarní vlny pandemie covid-19 propojuje v pravidelných telefonátech dobrovolníky a osamělé lidi. „Díky programu Dobré srdce na dálku si v telefonu povídala více než desítka dobrovolníků a potřebných. Společně už protelefonovali přes 100 hodin. I v podzimním čase Charita nabízí telefonní hovory všem, kteří mají omezený společenský kontakt vlivem pandemie covid-19 – tedy seniorům, lidem v karanténně nebo pracujícím z domova,“ vysvětlil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. Program Dobré srdce na dálku osobně podpořil i generál ve výslužbě Petr Pavel.

Diecézní charita Brno testuje klienty i pracovníky na covid-19 přístrojem ICHROMA II
14. října 2020 Aktuálně

Diecézní charita Brno testuje klienty i pracovníky na covid-19 přístrojem ICHROMA II

Diecézní charita Brno zakoupila speciální přístroje ICHROMA II na testování přítomnosti viru způsobující nemoc covid-19. „V testování se zaměříme především na pobytové služby, klienty z rizikových skupin a zaměstnance, kteří s nimi pracují. Odběrem výtěru z nosohltanu a následným zpracování získáme výsledek už do 12 minut s přesností 95 %. Týdně provádíme 50 testů s jedním přístrojem ICHROMA II. Aktuálně díky testování evidujeme 15 potvrzených případů nákazy virem. U pozitivních nálezů jsme připraveni okamžitě reagovat izolací, úpravou provozu nebo karanténou. Tím výrazně zvyšujeme ochranu našich klientů i pracovníků. Přesné informace navíc pomohou zkrátit dobu karantény pracovníků na nezbytně nutnou dobu. V situaci, kdy zaměstnanci budou muset zůstat na OČR, je testování šance, jak předejít personálnímu kolapsu, “ vysvětlil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

CEITEC MU bude testovat přítomnost nového koronaviru v Diecézní charitě Brno
21. dubna 2020 COVID-19 opatření

CEITEC MU bude testovat přítomnost nového koronaviru v Diecézní charitě Brno

Diecézní charita Brno v době pandemie denně pečuje o 3 tisíce seniorů, nemocných a lidí bez domova, kteří patří k nejohroženějším skupinám. Pracovníci Charity jsou tedy už od počátku vystaveni vysokému riziku nákazy koronavirem. Laboratoř výzkumného institutu CEITEC Masarykovy univerzity bude proto pravidelně testovat pracovníky Charity a ohrožené skupiny klientů.

Diecézní charita Brno od dnešního dne provozuje nonstop centrum pro lidi bez domova
17. dubna 2020 Diecézní charita Brno - Služby Brno

Diecézní charita Brno od dnešního dne provozuje nonstop centrum pro lidi bez domova

Dnes bylo otevřeno nové nonstop centrum u Anthroposu pro lidi bez domova. Centrum zřídilo město Brno a jeho provoz zajišťuje Diecézní charita Brno. Cílem centra je pomoci nejohroženějším v době pandemie koronaviru. Charita nadále rozšiřuje a posiluje služby pro lidi bez domova, protože chce zůstat nablízku všem potřebným.

Nový program Dobré srdce na dálku telefonicky propojuje osamělé a dobrovolníky
8. dubna 2020 Aktuálně

Nový program Dobré srdce na dálku telefonicky propojuje osamělé a dobrovolníky

Lidé, kteří jsou v době epidemie osamělí a nemají nikoho, kdo by je vyslechl. Těm nyní pomáhá nový program Dobrovolnického centra Diecézní charity Brno. „V pečovatelské službě sledujeme, že přibývá lidí, kteří se cítí osamělí, nemají si s kým popovídat… O to horší je situace teď, v době karantény. Zahájili jsme tedy nový program Dobré srdce na dálku, do kterého se zapojují naši dobrovolníci,“ zdůvodňuje ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. Pravidelné telefonáty s dobrovolníky pomáhají osamělým lidem zvládnout sociální izolaci, karanténu a omezení. Nejedná se o terapeutické rozhovory, ale podporu běžného lidského sdílení a komunikace.

Hospicová péče zůstává nablízku potřebným navzdory epidemii
7. dubna 2020 COVID-19 opatření

Hospicová péče zůstává nablízku potřebným navzdory epidemii

Úkolem hospicové péče je provést nevyléčitelně nemocného a jeho rodinu až do posledních dní života. Umírajícím pomáhá zmírnit zdravotní, psychické i duševní obtíže, které s sebou přicházející smrt přináší. V době pandemie koronaviru je ale tato služba mnohonásobně náročnější.

Charitní pečovatelky, sociální pracovníci a zdravotní sestry pracují v extrémně náročných podmínkách
30. března 2020 Pro média

Charitní pečovatelky, sociální pracovníci a zdravotní sestry pracují v extrémně náročných podmínkách

Sociální a zdravotní služby v Diecézní charitě Brno jsou v době epidemie koronaviru vystaveny extrémní zátěži. Po celém Jihomoravském kraji a v části Kraje Vysočina se domácí zdravotní sestry, pečovatelky a sociální pracovníci denně starají o 3 tisíce pacientů, seniorů, lidí bez domova, i v nejodlehlejších koutech kraje. Tedy o ty, kteří jsou nejvíce ohroženi onemocněním. 

Darujete nám roušky, jídlo i peníze. Děkujeme!
26. března 2020 COVID-19 opatření

Darujete nám roušky, jídlo i peníze. Děkujeme!

Naše pečovatelky, zdravotní sestřičky, sociální pracovníci a další zaměstnanci denně s láskou pečují o více než 3 tisíce lidí v celé brněnské diecézi. Třeba Domácí zdravotní péče je nyní velice potřebná, protože nemocnice posílají pacienty do svých domovů, aby zůstaly volné kapacity pro nemocné s koronavirem. Vy nám pomáháte. Srdečně děkujeme!

Diecézní charita Brno zůstává nablízku potřebným. Potřebuje i Vaši podporu!
23. března 2020 COVID-19 opatření

Diecézní charita Brno zůstává nablízku potřebným. Potřebuje i Vaši podporu!

Diecézní charita Brno bojuje s epidemií koronaviru. Denně pomáhá více než 3 tisícům uživatelů, klientů a pacientů ve dvou krajích, mnohdy v malých obcích a na těžko dostupných samotách. Poskytování služeb těm nejpotřebnějším v současných podmínkách je ale velmi obtížné i nákladné. Charitní práci komplikuje nedostatek ochranných pomůcek, dezinfekcí a materiálního vybavení. Obracíme se proto na veřejnost s naléhavou prosbou o podporu a finanční dary, které nám umožní chránit ty nejzranitelnější.

Diecézní charita Brno posiluje služby pro lidi bez domova
20. března 2020 COVID-19 opatření

Diecézní charita Brno posiluje služby pro lidi bez domova

Diecézní charita Brno si uvědomuje, že k nejohroženějším skupinám koronavirem, patří i lidé bez domova. Atmosféra strachu, která se obecně šíří napříč společností, ovlivňuje právě i je. Diecézní charita Brno proto posiluje především terénní služby, aby se důležitá pomoc a informace dostávaly přímo ke všem potřebným.  V Brně nadále provozuje Nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova, Noclehárnu pro lidi bez domova s kapacitou 34 lůžek a Azylový dům pro lidi bez domova s kapacitou 30 lůžek. Oblastní charita Blansko bude dokonce od pondělí 23. března 2020 provozovat Noclehárnu pro muže v Blansku nepřetržitě 24 hodin.