Články o hospicové péči v brněnské diecézi

Jak fungují naše mobilní hospice a jak pečuje o své pacienty ten kamenný v Rajhradě? Přečtěte si články o práci našich hospicových sestřiček, lékařů či sociálních pracovníků a pokud je chcete podpořit, neváhejte!

Chci podpořit charitní péči o nevyléčitelně nemocné

Dárci přispěli do sbírky Koláč pro hospic částkou více než 2 miliony korun
13. října 2022 Koláč pro hospic články

Dárci přispěli do sbírky Koláč pro hospic částkou více než 2 miliony korun

Sbírka Koláč pro hospic poprvé v brněnské diecézi překročila částku dvou milionu korun. Štědří dárci i přes nelehkou dobu darovali 2 395 006 korun. Na podporu péče o nevyléčitelně nemocné lidé přispívali do sbírkových kasiček v charitních stáncích, prostřednictvím webu www.kolacprohospic.cz a na sbírkový účet. Jako odměnu získali laskaví lidé koláč. I v letošním roce se do akce zapojilo Vysoké učení technické v Brně a poprvé se přidala Masarykova univerzita. Výtěžek ze sbírky Koláč pro hospic Charita využije na rozvoj hospicové péče, nákup zdravotnického materiálu a léčiv.

Duchovní doprovázení je součástí  hospicové péče
25. října 2021 Koláč pro hospic články

Duchovní doprovázení je součástí hospicové péče

V Rajhradě se pacientům věnuje paní Dagmar Sližová, která pracuje jako pastorační asistentka a nemocniční kaplanka Domu léčby bolesti s hospicem sv. Josefa. V rozhovoru popsala svoji roli v hospici.

Hospicová péče si mě našla
21. října 2021 Koláč pro hospic články

Hospicová péče si mě našla

Renata Sedláčková pracuje v Mobilním hospici sv. Martina v Blansku. Její cesta do hospice vedla přes
vlastní zkušenost s péčí o umírajícího tatínka. Svůj prožitek s odcházením už pět let předává charitním klientům.

Průvodkyně posledních dnů života
13. května 2020 Diecézní charita Brno - Služby Brno

Průvodkyně posledních dnů života

Celý svůj život zasvětila péči o nemocné a nyní se stará o umírající. Stála u zrodu domácí hospicové péče v Brně. Iva Matějková je vrchní sestra Domácího hospice sv. Lucie.

Hospicová péče zůstává nablízku potřebným navzdory epidemii
7. dubna 2020 COVID-19 opatření

Hospicová péče zůstává nablízku potřebným navzdory epidemii

Úkolem hospicové péče je provést nevyléčitelně nemocného a jeho rodinu až do posledních dní života. Umírajícím pomáhá zmírnit zdravotní, psychické i duševní obtíže, které s sebou přicházející smrt přináší. V době pandemie koronaviru je ale tato služba mnohonásobně náročnější.

Hospic pomáhá dopsat životní příběh s láskou
21. února 2020 Aktuálně

Hospic pomáhá dopsat životní příběh s láskou

„Už pro vás nemůžeme nic dalšího udělat.“ To je věta, kterou nechce slyšet žádný nemocný ani jeho rodina. Všude přece čteme, že zdravotní péče je stále kvalitnější, s nemocí je třeba bojovat, existuje řešení na každý problém. Dobře, ale co teď…